Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Президентът Радев и външният министър на Саудитска Арабия обсъдиха енергийната диверсификация

от БНТ
17:48, 26.05.2022
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
президентът радев външният министър саудитска арабия обсъдиха енергийната диверсификация
Слушай новината

Перспективите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на високите технологии и приложението им в енергетиката и сигурността обсъдиха президентът Румен Радев и министърът на външните работи на Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, който е на посещение у нас. Двамата се срещнаха днес на „Дондуков“ 2.

Румен Радев и Фейсал бин Фархан Ал Сауд отбелязаха отличните двустранни отношения между двете държави, които имат потенциал да се надграждат в редица сектори от взаимен интерес.

„През 2021 г. двустранната търговия бележи значителен ръст от близо 90% и достигна 313.2 млн. долара спрямо предходната година, а българският износ се е увеличил с 96% и възлиза на 233.8 млн. долара“, заяви държавният глава и посочи, че активният стокообмен е оптимистичен знак за засилване на сътрудничеството.

Президентът посочи, че български фирми имат капацитета да се включат в реализирането на целите, залегнали в стратегическия план на Саудитска Арабия за икономическо развитие и модернизация „Vision 2030“.

Румен Радев и Фейсал бин Фархан Ал Сауд бяха единодушни, че преминаването към климатично неутрална индустрия трябва да се случва с предвидими стъпки, които да гарантират конкурентоспособността и стабилността на икономиката.

Диверсификацията на енергийните източници и постигане на кръговата икономика и производството на зелена енергия също бяха сред темите на разговора.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът на федерацията ни по ски бе преизбран в Изпълкома на ФИС
Президентът на федерацията ни по ски бе преизбран в Изпълкома на ФИС
Мач номер 4 от полуфиналите в НБЛ между Левски и Балкан ще се проведе в неделя
Мач номер 4 от полуфиналите в НБЛ между Левски и Балкан ще се проведе в неделя