НОВИНИ

Президентът Румен Радев връчи почетна грамота на българските атлети, които взеха участие на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс

президентът румен радев връчи почетна грамота българските атлети взеха участие световни летни игри спешъл олимпикс
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:19, 29.06.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът Румен Радев удостои с почетна грамота българските атлети, взели участие на изминалите Световни летни игри на Спешъл Олимпикс, на които представителите на България спечелиха 19 медала - 5 златни, 5 сребърни и 9 бронзови. Българите регистрираха още и осем четвърти места, две пети места, пет шести места и по едно седмо и осмо място.

Във форума, който се проведе от 17 до 25 юни в Берлин, участваха повече от 7000 участници от 190 национални делегации, които се състезаваха в 26 спорта. Страната ни пък беше представена от 39 атлети, състезаващи се в 9 спорта – лека атлетика, боче, бадминтон, конна езда, плуване, силов трибой, тенис, баскетбол и хокей на трева.

Грамотата получиха директорът на Спешъл Олимпикс България д-р Христо Христозов и медалистът по конна езда Виктор Христов, който благодари от името на наградените.

"Привилегия е да бъда сред толкова шампиони и медалисти. Показахте, че носите несломимия български дух и че нашите млади хора и спортисти са сред най-добрите посланици на България пред света", заяви президентът.

Държавният глава посочи още, че Спешъл Олимпикс се утвърди като едно от най-големите спортни движения в света.

"Вашите успехи водят към повече права, към повече включване на хората с различия в своето развитие и ние сме горди с това, което постигате и правите. Убеден съм, че спортът е притегателната сила, която ни прави по-добри и гради устойчиви общества, възпитава в толерантност и солидарност", каза още Радев.

"Вие давате вяра, че в България се гради по-толерантно и по-уверено в себе си общество. Общество на ценности, признаване, на включване на всички хора с различия в своето развитие", завърши Румен Радев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР с акция "Пешеходец" в цялата страна
МВР с акция "Пешеходец" в цялата страна
Депутатите изслушаха Тодор Тагарев по темата за Украйна
Депутатите изслушаха Тодор Тагарев по темата за Украйна