НОВИНИ

Президентът връчва втория мандат на "Продължаваме Промяната" днес

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 03.01.2023
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание - тази на "Продължаваме Промяната“. Мандатът ще бъде връчен на кандидата на партията за министър-председател - акад. Николай Денков.

Народните представители не одобриха кандидатурата за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски, който получи първия мандат за съставяне на правителство. "За" него гласуваха 113 депутати, "против" бяха 125. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за премиер с първия мандат дойде от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, на ДПС и "Български възход", но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха.

По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от НС, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват.

Днес от "Продължаваме Промяната" канят парламентарните групи да изчистят крайния текст на тези приоритети и задачи, да го оформят като програмна декларация с очакванията на 5 януари тя да бъде включена за гласуване в пленарна зала. Ако тази декларация не бъде приета от парламента, от "Продължаваме Промяната" ще върнат мандата за съставяне на кабинет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кукери гониха зли духове на старта на новата година в Разлог (Снимки)
Кукери гониха зли духове на старта на новата година в Разлог (Снимки)
Предимно слънчево и топло за сезона време
Предимно слънчево и топло за сезона време