НОВИНИ

Равносметката след празниците: Почти половин милиард лева сме похарчили за покупки

Между 19 и 25 декември 2022 г. от банкомати са изтеглени над половин милион лева

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:12, 02.01.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Каква е равносметката за джоба ни след празниците - над 1 милиард лева са транзакциите, отчетени в седмицата преди Коледа. Данните на оператора за безкасови плащания показват, че почти половин милиард лева са похарчени за покупки. Това е с над 27% повече в сравнение със същата седмица на 2021 година.

От банкомати в седмицата от 19 - 25 декември 2022 година са изтеглени 538 милиона лева. Това е с 18% повече спрямо същия период на 2021 г. Новата година идва с още празници, но и с традиционните разходи за застраховки, данъци и винетки. Така януари се превръща в истинско изпитание за семейния бюджет на много домакинства. Как да се справим с най-трудния във финансово отношение месец от годината в условията на висока инфлация и галопиращи цени на храни и горива?

Заради високите цени на храните и инфлацията, семейството на Десислава е ограничило до минимум разходите за подаръци и трапези по Коледа и Нова година. Въпреки това са похарчили повече в сравнение с 2021 година.

"Колкото и да свиваме бюджета, просто всичко е много скъпо. Аз някъде попаднах на информация, че инфлацията е 17%, но като гледам разликата в цените някои са скочили с по 200%", казва Десислава Горанова.

Тя получава минимална заплата. Планира семейния бюджет така, че да може да изкара януари без затруднения, но в повечето случаи сметките не излизат.

"Януари традиционно си е най-тежкия месец. Нямам представа как ще се справим. Всичко, което е извън предвиденото... Ще тръгнем за съжаление годината с някакви заеми, което не е добър вариант, ама няма как - налага се", заяви Десислава.

Снимки: БГНЕС/Архив

Десислава ще разчита на помощ от приятели, защото бърз заем или потребителски кредит ще натежи сериозно на семейния бюджет. Домакинствата, които не могат да разчитат на приятели и ще прибегнат до услугите на банки или други финансови институции трябва да пресметнат добре, дали ще могат да покриват вноската за заема.

"Най-глупавото нещо, което можем да направим е да вземем втори кредит, за да погасим вноска по първи кредит. Така се влиза в дългова спирала", заяви Николай Устамитев - кредитен консултант.

В условията на галопиращи цени и висока инфлация, балансът между доходи и разходи и правилното планиране са от ключово значение за семейния бюджет.

"Ако не могат да осигурят повече средства за тези разходи, които предстоят, то поне да ограничат някои разходи", каза Иван Стойков - финансов анализатор.

За да не прибягват до заем от приятели или кредит, експертите съветват домакинствата да започнат планирането на разходите за Коледа, Нова година и януари няколко месеца по-рано.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В края на почивните дни: "Пътна полиция" ще следи за трафика и утре
В края на почивните дни: "Пътна полиция" ще следи за трафика и утре
ЦСКА взима бивш съотборник на Линдсет, оценен на над 1 милион евро
ЦСКА взима бивш съотборник на Линдсет, оценен на над 1 милион евро