НОВИНИ

Купуваме къща с 3 спални на цената на апартамент с три стаи в Пловдив

Крайградските къщи са все по-предпочитани от апартаментите в големия град

bnt avatar logo
от БНТ
14:10, 02.01.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

В началото на годината поглеждаме към тенденциите за бягство от големите градове. Крайградските къщи са все по-предпочитани.

Затова и цените на тези имоти вървят нагоре, като за къщите в близките до Пловдив села се отчита ръст до 30%. По данни на брокери Пловдив е рекордьор и по сключени ипотеки за покупка на имот.

Мила Александрова търси подходящата къща от началото на годината. Със семейството си продават наследствен имот в центъра на Пловдив, за да финансират покупката на новия си дом.

"В Пловдив вече е много натоварено, предпочитам да сме хем близо до града, но и не в него, искаме един по-спокоен живот, по-чист въздух. Държим да има три спални, малко дворче, да има гараж и инфраструктура", заяви Мила Александрова, купувач.

За да покрие цената на новата къща, Мила ще тегли и заем от банка.

"Тъй като през 2023 година очакваме едно увеличаване на лихвения процент, хората желаят в договора да имат една фиксирана лихва и да не се притесняват", допълни Мариета Гаргова, брокер.

От 2020 г. насам ежегодно цените на къщите ново строителство в селата близо до Пловдив растат с 20 - 30% на година. Терените се изчерпват и това ще е причина ръстът да продължава и догодина.

"2020 година сме продавали къщи между 200 и 220 квадрата за 120 000 - 150 000 евро, а сега има и за 200 и над 200 000, това не притеснява купувачите и желанието не спира", добави Мариета Гаргова, брокер.

За да задоволят засиления интерес, все повече инвеститори местят бизнеса си от централните части на Пловдив към свободни терени в селски райони.

"В момента най-вероятно е почти еднакво да се закупи къща с 2 - 3 спални на цената на апартамент с две или три стаи в града", каза още Вера Любенова, инвеститор.

Като бонус към клиентите инвеститорите не искат комисионна. В някои от селата вече дори се предлагат апартаменти в малки кооперации.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Тодор Кантарджиев: Няма данни за нов плашещ вариант на COVID-19
Проф. Тодор Кантарджиев: Няма данни за нов плашещ вариант на COVID-19
Ивайло Ивков: Има оферти за наши футболисти, но не ни задоволяват
Ивайло Ивков: Има оферти за наши футболисти, но не ни задоволяват