НОВИНИ

Животът на борда на полярния ни кораб: Разказ от първо лице (СНИМКИ И ВИДЕО)

Мария Чернева
от Мария Чернева
12:25, 02.01.2023 (обновена)
6753
Чете се за: 05:05 мин.
Наука и технологии
Слушай новината
  • Екипажът на полярния ни кораб е отделил два дни, за да почисти плавателния съд за посрещането на новата година.
  • Вече е подготвен и инсенераторът, благодарение на който всички генерирани тук отпадъци, ще бъдат изгаряни изцяло без въглеродни емисии.
  • На 27 декември в 14.00 часа научноизследователският военен кораб "Свети Свети Кирил и Методий" отплава към Антарктида с екипаж от 26 души.

Следете маршрута на българския полярен кораб към Антарктида (ГРАФИКА)

  • За първи път нашите полярници ще стигнат до базата ни на остров Ливингстън със собствен транспорт.
  • Очаква се корабът да достигне крайната си точка в средата на месец февруари.

Мария Чернева разказва от борда на кораба за дните около Нова година.

Ако първият ден е определящ за предстоящата година, то тя трябва да е слънчева и безоблачна. И въпреки че корабът я посрещна със скромно тържество, екипажът си направи големи подаръци.

Лъскава палуба с нови пътеки. Подготовката отне два дена старателно измиване на палубата със сапун и обезмаслител, а след това и обчертаване на противоплъзащи се пътеки, отдавна замислени от старшия боцман.

"Ъглите изравни... Oп! Излезе! Много буташ!", дава напътствия Стойко Господинов.

Едрата посипка трябва да залепне върху грунда с твърдител, която да се запечата с боя. Иначе се предлага като готов, но скъп продукт. Боцманът обаче измислил модификация.

"Изчакваме да изсъхне готово да бъде запечанато с основния цвят на палубата", казва той.

В другия край на палубата е суетнята около втория подарък – подкарването на инсенератора в действие. Той трябва да изгаря голяма част от боклуците изцяло, без въглеродни емисии.

"Това са хартии, остатъци от храна, дървесина, парцали. Генерира се много, 60 човека сме в момента на борда. Но сега работи ще го проверим след малко да видим какво е изгорило и как е изгорило", обяснява главен асистент д-р Димитър Василев, който е преподавател "Корабни машини и механизми" във ВВУ-Варна.

Опитът е успешен и екипът минава към подготовката на третия подарък, който трябва да направи кораба по-независим, но също и екологичен. Това ще даде оборудването за получаване на чиста и сладка вода от морска чрез обратна осмоза.

Задачака е сложна и ще бъде довършена през новата година. А старата изпрати полярния кораб с невероятен залез. За екипажа му това ще е първото посрещане на нова година и изглежда сега трябва да дадат началото на новогодишните корабни обичаи. В полунощ, както винаги едната вахта ще отстъпи на следващата. Вечерята ще е свършила часове преди това. Затова се налага капитанът да вземе бързо решение. Курсантите ще изпълнят химна на мостика. Така те винаги посрещат изгрева във Военоморското училище. Но тук ще посрещнат новата година.

Курсантката Габриела Иванова споделя: "За първи път посрещам новата година на борда супер е, уникално е! Щастие, късмет на всички!

"Очакванията ми за новата година са повече от прекрасни. Смея да твърдя, че с този екипаж съм готов да стигна и до края на света!", казва Николай Данаилов ,капитан II ранг НИК "Св. Св. Кирил и Методий".

А курсантът Димитър Димитров казва: "Зареден съм с енергия. Сега застъпвам на вахта, готов съм да продължаваме напред към Испания. Да ми върви по вода, по море!"

"Както сме тръгнали от пристанище Варна, винаги морските стихии да са така благосклонни към нас и светиите да ни закрилят", казва капитанът.

И допълва: "Продължаваме смело напред с тяхната закрила и да се радваме на спокойно време живот и здраве и отвъд Гибралтар!"

Следете първата мисия на полярния ни кораб в кореспонденциите на специалния ни пратеник на борда Мария Чернева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитров започва годината като №28 в света, Томова също запазва позицията си
Димитров започва годината като №28 в света, Томова също запазва позицията си
Натоварен е трафикът в края на серията почивни дни
Натоварен е трафикът в края на серията почивни дни