НОВИНИ

Кристалина Георгиева: Очаква ни по-трудна година

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:33, 02.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Новата година ще бъде по-тежка за световната икономика от тази, която оставяме зад гърба си. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в неделното новинарско предаване на телевизия Си Би Ес. Причината за това е отслабването на основните двигатели на световния растеж.

Една трета от световната икономика ще изпадне в рецесия през тази година. Трите големи икономики - САЩ, Европейският съюз и Китай, се забавят едновременно, посочи ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева. Затова за голяма част от света 2023 година ще бъде тежка.

"Съединените щати са най-устойчиви и може би ще избегнат рецесията. Виждаме, че техният пазар на труда продължава да е в доста добро състояние. Европейският съюз е много сериозно засегнат от войната в Украйна. Половината от Евросъюза ще бъде в рецесия. Забавянето на Китай ще продължи. Следващата година ще бъде трудна за Китай и това ще се отрази негативно в световен мащаб", заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ.

Според управляващия директор на МВФ украинската икономика е доказала, че е устойчива и функционира добре, пенсиите се изплащат, приходите се събират по много дисциплиниран начин, затова няма риск от срив.

По отношение на думите на президента Володимир Зеленски, че страната се нуждае от 55 милиарда долара международна подкрепа, от които от МВФ се очакват 20 милиарда долара, Георгиева коментира:

"Работим за предоставянето на допълнителна подкрепа за Украйна. Оценихме, че нуждите на Украйна варират между 3 и 5 милиарда месечно. Това, което Путин направи с разрушаването на критична инфраструктура в Украйна, е ужасяващо. Това означава, че през следващите месеци нуждите на страната ще са по-скоро в горната граница на тази помощ, защото тя е поставена в ужасна ситуация да възстановява електричеството, отоплението, водоснабдяването след всяка бомбардировка", допълни Кристалина Георгиева.

Тя посочи още, че когато светът е обединен може да посрещне предизвикателствата, така както направи през 2020 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия стартира подготовка на 7 януари
Славия стартира подготовка на 7 януари
Футболистите на Левски заминаха на зимен лагер в Дубай
Футболистите на Левски заминаха на зимен лагер в Дубай