НОВИНИ

Кристалина Георгиева: За световната икономика 2023 г. ще е по-тежка от 2022 г.

кристалина георгиева предупреди значителен икономически риск конфликта украйна
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:52, 01.01.2023
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

За голяма част от световната икономика 2023 г. ще бъде тежка, тъй като основните двигатели на световния растеж преживяват отслабване на дейността, заяви ръководителката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Новата година ще бъде "по-тежка от тази, която оставяме зад гърба си", каза Георгиева в неделното новинарско предаване на телевизия Си Би Ес "Фейс дъ нейшън".

"Защо? Защото трите големи икономики, САЩ, Европейският съюз и Китай, се забавят едновременно", изтъкна тя и добави: "За първи път от 40 години през 2022 г. растежът на Китай ще бъде на нивото на световния растеж или под него".

Ръководителката на МВФ прогнозира, че смекчаването на антиковидните ограничения в Китай ще доведе до разпространение на коронавируа, което неминуемо ще се отрази на китайската икономика.

"Следващите няколко месеца ще бъдат трудни за Китай, въздействието върху китайския растеж ще бъде негативно, въздействието върху региона ще бъде негативно, негативно ще бъде и въздействието върху световния растеж", подчерта Кристалина Георгиева.

Георгиева каза също, че икономиката на САЩ изглежда устойчива и че е възможно тя да избегне свиването, което се очертава да засегне една трета от икономиките по света.

"САЩ са най-устойчиви и може би ще избегнат рецесията. Виждаме, че техният пазар на труда продължава да е в доста добро състояние", заяви Георгиева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кукерският фестивал "Старчевата" завладя Разлог в първия ден от Новата година
Кукерският фестивал "Старчевата" завладя Разлог в първия ден от Новата година
Новият бразилски президент положи клетва
Новият бразилски президент положи клетва