НОВИНИ

Хърватия в Шенген: Какво се променя по границите?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:23, 02.01.2023
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Хърватия стана член на Шенгенското пространство и 20-ият член на еврозоната. За първи път държава членка на Европейския съюз в един и същи ден се присъединява към европейския валутен съюз и пространството за пътувания без граничен контрол в Европа.

Хърватия премахна 73 гранични пункта със съседките си Словения и Унгария, които също са членки на Шенген, както и 12 гранични пункта на морската граница.

Проверките по вътрешните въздушни граници ще отпаднат от 26 март заради технически детайли. Загреб ще започне да издава шенгенски визи и ще може да използва пълноценно Шенгенската информационна система.

За 4-милионната Хърватия отпадането на ограниченията означава повече туристи, най-вече от Италия. Много италианци предпочитат да прекарат лятната си ваканция в балканската държава, но именно опашките по границата досега бяха най-големият проблем.

Присъединяването към Шенген означава за Загреб и по-бърз и евтин поток на стоки и услуги, засилване на конкурентоспособността на хърватската икономика и повишаване на приходите от туризъм, който е водещ сектор за страната, а също и допълнително насърчаване за чуждестранните инвеститори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболистите на Левски заминаха на зимен лагер в Дубай
Футболистите на Левски заминаха на зимен лагер в Дубай
Максималните температури ще достигнат 19 градуса
Максималните температури ще достигнат 19 градуса