НОВИНИ

От днес Хърватия е в еврозоната и в Шенген

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:25, 01.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

От днес Хърватия официално става част от Шенгенското пространство и въвежда еврото.

Непосредствено преди въвеждането на еврото в Хърватия някои банки направиха успешно тестове и не се очакват проблеми от понеделник, но въпреки това съветът към хората е да разполагат и с пари в брой.

"Последователно нито картите, нито интернет банкирането ще са достъпни, затова е добре за всеки случай да имате пари в брой. От 2 януари всичко ще работи нормално", заяви Борис Вуйчич, управител на Хърватската национална банка.

Като част от подготовката до 1 януари 2700 от общо 4000 банкомата в страната временно не работеха, за да бъдат настроени към новата валута. До 31 декември хърватски куни можеха да се теглят от 1300 устройства.

"Моля още веднъж гражданите за разбиране, това е сложен процес", призова Марко Приморац, министър на финансите на Хърватия.

Най-късно до 15 януари всички банкомати трябва да бъдат приведени в експлоатация за работа с евро. До тази дата двете валути ще могат да се използват паралелно, след което търговците ще бъдат задължени да връщат ресто в евро. Изключения са допустими за селските райони.

"Големите търговски вериги са готови. Работят за въвеждането на еврото вече цяла година", каза Ирена Вебер, генерален директор на Хърватската асоциация на работодателите.

През преходния период няма да се удържат такси, ако се теглят пари от АТМ на друга банка.

"Подготвяхме се за този момент отдавна. Благодаря на всички! Това е велик, исторически момент", заяви Андрей Пленкович, министър-председател на Хърватия.

От 2 януари в пощите в Хърватия ще могат да се обменят банкноти и монети от досегашната национална валута срещу равностойността им в евро.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпик Лион с грешна стъпка в първия си мач за 2023 г.
Олимпик Лион с грешна стъпка в първия си мач за 2023 г.
Нотингам Форест и Челси поделиха точките
Нотингам Форест и Челси поделиха точките