НОВИНИ

Нова година по време на война: Как Киев и Москва посрещнаха 2023-та

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:15, 01.01.2023
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

В новогодишната нощ украинските системи за противовъздушна отбрана са унищожили 45 дрона камикадзе, към Украйна за изстреляни над 20 крилати ракети, 12 от тях прихванати - информацията е на властите в Киев.

Според Москва при атаките са поразени бази за производство на безпилотни самолети. Малко бяха жителите на Киев, които се събраха в центъра на града, за да празнуват. А в Москва - достъпът до Червения площад беше забранен, нямаше и традиционната пищна заря.

Вместо традиционните шумни празненства и фойерверки, в първите минути на Новата 2023 година на Червения площад се чуваха викове и освирквания. Полицията задържа няколко души, не е ясно по какви причини.

За това, че именитият площад и прилежащите му улици, ще останат затворени и че няма да има заря, стана ясно ден по-рано, но отново - без да се уточняват причини. Празнуващите по улиците бяха сравнително малко.

А това, че в Русия тази година всичко е различно, се вижда и от новогодишното обръщение на Путин. Вместо Кремъл, зад гърба му са подредени хора в униформи, в празничната нощ той беше в щаб в Ростов на Дон.

"Ще вървим само напред. Ще побеждаваме - заради семействата си и заради Русия, заради бъдещето на нашата единствена, любима Родина. Честита Нова година, скъпи приятели. Честита Нова 2023-та!", заяви Владимир Путин, президент на Русия.

С 4 минути по-кратко и в съвсем друга стилистика беше посланието на украинския президент Володимир Зеленски.

"И нека в новините има данни за 100 хиляди унищожени врагове, за хиляди единици унищожена руска техника, и за най-големия успех - 603 хиляди и 628 квадратни км - площта на независима Украйна. Такава каквато е била през 1991 година. Слава на Украйна! Честита Нова година!", каза Зеленски.

Снимки: БГНЕС

Надежда и победа - това си пожелаха малцината жители на Киев, решили да отбележат настъпването на Новата 2023 година в центъра на града.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Концертът на Виенската филхармония - музикалното събитие в първия ден от Новата година (СНИМКИ)
Концертът на Виенската филхармония - музикалното събитие в първия ден от Новата година (СНИМКИ)
Минимален успех приближи Монако до зона Шампионска лига
Минимален успех приближи Монако до зона Шампионска лига