НОВИНИ

Събитията на 2022: Мигрантският натиск: Двама полицаи загинаха в Бургас, един край Малко Търново

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
11:10, 01.01.2023
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Нелегалните мигранти са прекосили границата в района на Малко Търново, откъдето са тръгнали с автобуса. След опита на двамата полицаи от "Охранителна полиция" да направят блокада, което за съжаление коства техния живот.

"Той още не е навършил 30 години и смяташе, че има бъдеще в системата на МВР, че ще се развие", заяви Катя Касабова, журналист.

"Те са се опитали да спрат автобуса и по този начин да предотвратят нещо много по-сериозно. И двамата ги познавам лично. Перфектни служители. Опитали са се да направят това, което служебните им задължения го изискват. За съжаление този път с фатален край", каза старши комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас.

Липса на подготовка и модерно оборудване - пред какви проблеми са изправени граничарите?

"Основна причина за този инцидент е не докрай прецизно изпълнение на функциите на "Гранична полиция", защото не органите на полицията в Бургас е трябвало да пресрещнат автобус с 47 мигранти, а тези лица е трябвало да бъдат възпрени да не преминат държавната граница", заяви Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

16 полицаи са извършили нарушения във връзка с катастрофата с мигранти в Бургас

"Днес така наречените каналджии обявиха война на българската държава и българската държава ще отговори с цялата си мощ", подчерта Иван Демерджиев.

Сириецът, който управляваше автобуса, е пълнолетен и може да понесе пълна отговорност. С експертизи е доказано, че е на 18 години, а не както беше заявил първоначално на 15.

Турските власти задържаха двама заподозрени за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров. Той беше прострелян смъртоносно, докато проверявал разрез в оградата по границата.

Какво показа следственият експеримент за убийството на полицая на границата?

"С първия изстрел колегата е убит. Колегата от Министерството на отбраната успява да се прикрие зад моторното превозно средство, по него започва стрелба", заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

След инцидента на границата ни: Пренасочва ли се маршрутът на мигрантите?

"Уверявам ви, че ако има инциденти на границата оттук нататък те няма да са насочени към нашите служители", каза вътрешният министър Иван Демерджиев.

"Налага ни се в последните месеци, когато видим първите новини сутринта да проверяваме нашите близки дали са здрави, дали са добре", допълни Нина Терзиева, заместник-кмет на община Болярово.

Ексклузивно пред БНТ: Задържаните за убийството на българския полицай са с психични заболявания и крайно бедни

"Ние, майките на граничарите, с тръпка изпращаме синовете си. Не са защитени, нямат големи правомощия, сутрин ги изпращаме и с тръпка ги чакаме вечерта да се приберат живи и здрави", каза още Величка Кръстева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-големите спортни събития през 2023 г.
Най-големите спортни събития през 2023 г.
Изпратихме 2022 г. с най-големия дефицит от 12 години
Изпратихме 2022 г. с най-големия дефицит от 12 години