НОВИНИ

Липса на подготовка и модерно оборудване - пред какви проблеми са изправени граничарите?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:20, 08.11.2022
Чете се за: 04:10 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Трагедията със застреляния полицай отново поставя на дневен ред въпроса с екипировката на служителите на МВР. Стари оръжия със стоп патрони, липса на уреди за нощно виждане и дори невъзможност за комуникация с останалите екипи на терен са сред проблемите, които според експертите имат граничните полицаи.

Според синдиката на МВР през последните 12 години с 25% са намалели щатовете на полицаите, които са на терен, а ситуацията на границата не може да бъде овладяна само от служителите на "Гранична полиция" и командировани от вътрешността на страната полицаи.

"Това можеше да свърши някаква работа като временно решение, палеативно решение, докато бъдат увеличени щатовете на МВР респективно на "Гранична полиция", докато бъдат назначени и обучени хора, които да бъдат разположени по застрашените участъци от границата", заяви Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Според криминалния експерт Иван Савов сред причините за трагедията са липсата на адекватно обучение и екипировка, включително уреди за нощно виждане, които не издават местонахождението на граничния полицай.

"Нямаш индивидуални средства за защита, нямаш каска, нямаш униформено облекло, което съответства на района и терена. Вие знаете ли какво означава в гориста местност или на ливада, където има голяма видимост, един човек с тъмно сини или черни дрехи да се появи? Това означава, че този човек е като ходеща мишена. Същото е този човек в нощно време този човек с едно фенерче в ръка", казва Иван Савов.

Полицейският синдикат от години предупреждава за проблем с оборудването.

"Автомобилният парк е разнебитен буквално. Има черни петна по границата, райони, в които няма покритие нито на мобилни оператори, нито на системата Тетра. Колегите по границата, както и по принцип в министерството са въоръжени с с пистолет Макаров, който е образец от далечната 1945 г.", обясни Валентин Попов.

Новината за въоръжаването с дълго оръжие предизвика противоречиви реакции.

"Това е част от решаването на проблема, проблемът обаче е, че тези части са твърде много. Би помогнало - най-малкото се гледа по друг начин на полицай, въоръжен с дълго оръжие", смята Валентин Попов.

Не на същото мнение обаче е криминалистът Иван Савов.

"Това е все едно на един неправоспособен човек да сте му дали да кара малка кола и в един момент да му кажете понеже ти не си толкова страшен с тази малка кола, дай ще ти дадем голяма кола, белким станеш по страшен. Никой не говори за организация, никой не говори за обучение на хората", каза той.

Най-спешно е да се назначат още хора в сектора, коментира Валентин Попов.

"Единственото, което може да се направи и то трябва да се направи спешно е назначаване на хора, обучението им и разполагането им по границата, като е задължително тези хора да бъдат много добре екипирани и оборудвани".

Според синдиката на МВР в сигурността трябва да се инвестира. А нивото на сигурността зависи от размера на инвестицията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еквадор отнесе глоба заради Кастийо, но ще играе на Световното в Катар
Еквадор отнесе глоба заради Кастийо, но ще играе на Световното в Катар
Хората в пограничните райони живеят в страх заради засиления мигрантски натиск
Хората в пограничните райони живеят в страх заради засиления мигрантски натиск