НОВИНИ

Румен Радев обяви кандидатурата на България за домакинство на конференцията за климата на ООН догодина

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:02, 08.11.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

България разполага с природни ресурси за производство и съхранение на енергия. Това беше основното послание на президента Румен Радев, който говори пред държавни правителствени ръководители на 27-та конференция на OOН за изменение на климата в египетския курорт Шарм ел Шейх.

Румен Радев обяви и кандидатурата ни за домакинство на форума през 2024 година. От Египет предават специалните ни пратеници

Румен Радев в ООН: България ще постигне целта за климатичен неутралитет през 2050 година

Акцент в Конференцията за борба с климатичните промени днес е взаимовръзката между енергетика, климат и развитието на устойчиви нови технологии за нискоемисионна енергетика. Пред форума президентът Радев отбеляза, че България има прекрасни природни условия, подготвени кадри в енергетиката, условия за производството на енергия от слънце и вятър, подготвени ядрени специалисти, както и добре развити хидротехнически съоръжения. Смята обаче, че страната ни не се възползва достатъчно от тези възможности. Обяви, че в София специалисти работят върху екологичен проект за съхраняване на енергия в големи количества.

"Това е изследване на свободните пространства и кухини точно под Маришкия басейн. Така че тази огромна мощност и потенциал, която имаме да изградим – фотоволтаична централа с мощност над 12 гигавата, може да се компресира въздух или вода, така че ние да затворим денонощния цикъл от производство на слънчева енергия и да съхраняваме енергия в големи количества най-чисто, екологично, природосъобразно. По този начин можем да балансираме и енергийните системи на страните около нас", каза още Румен Радев.

На форума в Шарм ел Шейх президентът Радев представи и кандидатурата на страната ни да бъде домакин на Конференцията за борба с климатичните промени през 2024 г.

"Крайно време е страната ни да се позиционира още по-активно като инициативност, като активност и принос към устойчивото развитие. Да покажем наистина, че ние имаме сериозни амбиции в тази област и сериозни възможности. Наред със стабилното геополитическо позициониране на страната, това ще има огромен принос към икономиката ни, към социалната система", допълни държавният глава.

Според президентът, ако кандидатурата ни бъде одобрена, това ще има сериозни ползи за страната ни в много сектори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Каримански: За България много зависи докъде ще се разрази политическата криза
Любомир Каримански: За България много зависи докъде ще се разрази политическата криза
Междинни избори в САЩ - какви са очакванията на американците от вота?
Междинни избори в САЩ - какви са очакванията на американците от вота?