НОВИНИ

Проведоха учебна тревога край военен завод в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 08.11.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Във военен завод в Русе беше проведена симулация на тревога, която провери готовността за реакция на институциите при евентуална авария.

Точно в 10.00 ч. сутринта екипи на пожарната и МВР преминаха през портала на военния завод "Дунарит", а полицията блокира подстъпите към военния завод. Бяха евакуирани и служителите от дневната смяна. На място Гражданска защита разположи измервателна станция, която следеше нивото на замърсяване на въздуха. Екипи на "Спешна помощ" показаха как се превързват раните на мъж със счупена подбедрица и на жена с втора степен на изгаряния.

По време на учебната тревога се притекоха и доброволците от Русенския Червен кръст.

"Ролята на Червения кръст е, че той организира първо пункт за първа долекарска помощ. Също пункт за психосоциална подкрепа за пострадалите, които имат нужда от такава помощ", обясни Десислава Дивчева от БЧК - Русе.

Пожарникарите разказаха, че при подобна авария, освен тревога в рамките на производствения комплекс, задължително се уведомяват и жителите на близките населени места.

"В самите населени места кметовете имат ангажимента да оповестяват или по местният радиовъзел, или съответно минава автомобил, както беше при ковид ситуацията. За Русе и по-големите населени места има системи, с които се издава звук, който оповестява и след това има един гласов текст, който се чете, за да може да каже на гражданите каква е ситуацията, за да не се всява паника и да може спокойно и безпроблемно да се действа", уточни началникът на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" - Русе Веселин Марков.

На този етап, за подобен инцидент няма опция за известяване през мобилни устройства. От ръководството на завода обясниха, че тук отдавна не се извършват и контролирани взривове на стари боеприпаси.

"Ние този въпрос го решихме 2010 година, беше след аварията в Челопечене, край София. Тогава държавата задели някакви средства за обезвреждане на излезли от употреба боеприпаси. На територията на "Дунарит" си има термична инсталация за обезвреждане, която си изпълнява всички изисквания. Там се извършват тези неща. Там нищо не се чува в радиус от пет метра, не от пет километра", подчерта инженер Петър Петров от русенския завод.

Все пак пожарникарите съветват: ако чуете предупреждение за възникнала авария, незабавно да се отдалечите от прозорци и витрини, нестабилни конструкции, строежи и фасади на сгради.

Автор: Теодор Стамболиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристалина Георгиева: Много е важно в България да има редовно правителство
Кристалина Георгиева: Много е важно в България да има редовно правителство
Адриан Андреев пропусна три мачбола и отпадна от турнира "Чалънджър" в Роан
Адриан Андреев пропусна три мачбола и отпадна от турнира "Чалънджър" в Роан