НОВИНИ

Близо две години опасен път в община Симитли е оставен без мантинели

bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 08.11.2022
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Близо две години жителите на две от най-големите села в община Симитли - Полето и Брежани очакват на пътя, който минава през населените места да се поставят обезопасителни мантинели. Сега хората пътуват всеки ден със страх заради многото завои и опасността от произшествия.

Идеално гладък асфалт, опасни завои и пропасти дълбоки близо 200 метра. Това е пътят за село Брежани, който всеки ден изправя на нокти пътуващите по него.

"Племенникът се хвърли с колата там в снега, моя племенник. Какво ни е на нас. Всеки ден като пътува автобусът с децата ние чакаме, с нетърпение чакаме, да дойде автобусът тука, да не стане нещо с децата", сподели Савка Пенчева.

"Минаваме бавно с много страх", разказва друга местна.

Старите обезопасителни съоръжения били премахнати преди две години в началото на ремонта на пътя. А сега хората недоумяват, защо нови не се поставят.

"Просто нямам думи за това, без мантинели да ни оставят в този участък от пътя какъвто е. То няма нещо, от табелата като излезеш, което да не е пропаст, няма", обясни мъж от района.

Въпросът за липсата на мантинели по третокласния републикански път е поставян многократно пред Агенция пътна инфраструктура и ресорните министри, както от кметовете на селото и община Симитли така и от местен депутат.

"Постоянно ни лъжат, че ще има обществена поръчка, има отпуснати средства, в един момент ги няма, сменят се правителства, прехвърля се топката от едно правителство на друго и в крайна сметка нищо не се случва", заяви кметът на село Брежани Благой Стефанов.

"Имам писмен въпрос към господин Гроздан Караджов, когато беше министър. Като той ми отговаря на въпроса, че има обществена поръчка, обявена на 6-ти април за ремонти и поставяне на нови мантинели, като това е разделено на няколко позиции. Едната позиция е за Югозападен район, който включва областите Благоевград, Перник, Кюстендил и София. Като прогнозната стойност е близо 43 милиона без ДДС. Оферти са се подавали до 1-ви юни. Доколкото аз знам, има избран изпълнител и просто е трябвало да се възложи на избран изпълнител да бъдат поставени тези обезопасителни съоръжения", уточни Стефан Апостолов, депутат.

Два месеца преди края на годината мантинели на пътя все още няма. От Агенция пътна инфраструктура в писмена позиция до БНТ отговарят, че монтирането на обезопасителните системи ще струва 514 000 лева. Дълго чаканите обезопасителни съоръжения ще се появят на пътя след осигуряване на въпросните средства. До тогава от пътната агенция приканват шофьорите да карат внимателно и да спазват въведената временна организация за безопасност на движението и ограничението на скоростта до 40 км/ч.

Автор: Станислава Христова

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът на Турция пред БНТ: Задържан е извършителят на стрелбата на границата
Посланикът на Турция пред БНТ: Задържан е извършителят на стрелбата на границата
Везенков влезе в топ 20 в историята на Олимпиакос по отбелязани стрелби за 3 точки и борби в защита
Везенков влезе в топ 20 в историята на Олимпиакос по отбелязани стрелби за 3 точки и борби в защита