НОВИНИ

Политическите реакции след убийството на граничния полицай

Николай Минков
от Николай Минков
12:22, 08.11.2022 (обновена)
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Пленарното заседание на Народното събрание започна с минута мълчание в памет на убития граничар. Това стана по предложение на ПГ на "Възраждане".

Граничен полицай беше прострелян и загина на място край Елхово

Парламентът прие и предложението на "БСП за България" в пленарна зала да бъде изслушан служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за фактите и обстоятелствата, довели до трагичния инцидент.

Обобщение на реакциите вижте във включването на Николай Минков.

Атанас Зафиров, ПГ на "БСП за България": Нужни ли са по-тежки наказания за трафикантите? Категорично, категорично - законодателни промени и тежки наказания за трафикантите, така че дори да не си помислят за такова нещо.

Даниел Митов, ПГ на ГЕРБ-СДС: Имаше време, когато мигрантският натиск беше много по-висок и такива инциденти не бяха възможни, защото работехме много добре и с турската, и гръцката страна. Тази координация беше изгубена във времето и за съжаление се стигна до трагичен инцидент. Ще трябва да направим преглед на законодателството дали там са възможни промени, които превантивно да адресират подобен тип инциденти. Но пак казвам - това е работа на правителството, нужно е редовно правителство, не служебни, които да подобрят координацията с нашите колеги с Турция и Гърция. Друг отговор няма".

Бойко Рашков, ПГ на "Продължаваме Промяната": Чух едни коментари как ние тук сме виновни. Значи, нас ни обстрелват от друга държава, а пък тук се търси вина в политическия противник - кой бил министър, кой не е бил министър и така нататък. Такива глупости не бях слушал от много отдавна. Вместо всички да се обединим за това да поискаме, все пак, някакво разяснение, някакво съдействие от турската страна да ни помогне наистина, ако стрелбата от тази територия да може да се разследва съвместно от България и Турция и да се установи кой е извършителят на това убийство. Затова трябва да разсъждаваме, а не тука - политика и да се чудят върху кой да хвалят вината - върху политическия противник, разбира се... Рашков бил виновен, Демерджиев бил виновен, а пък те невинните тука дето пребиха хората на площада са непричьом за нищо.

Джейхан Ибрямов, ПГ на ДПС: Може би трябва да има по-добра координация в действията, които ще покажат коя е истината на граничните полицаи от нашата страна и от съседна Турция, за да може евентуално, когато се залови извършителят, той де бъде предаден на българските власти, за да протече съответния процес.

Стефан Янев, ПГ на "Български възход": Дали трябва да продължава тази система на командироване на служителите на МВР, подпомогнати от Министерство на отбраната или е крайно време държавата да потърси това решение от гледна точка на изпълнителната и законодателната власт? Да потърси това решение, което ще направи възможно щатовете на Гранична полиция да бъдат увеличени със съответния бюджет, така че тази дейност да е установена от хора, които се занимават с това, познават терена, задачите и възможно най-професионално се грижат за задачите, които имат да изпълняват.

Атанас Атанасов, ПГ на "Демократична България": Има принцип в правото: важното е да има неотвратимост. Не е проблемът тука в размера на наказанията, а в това да бъдат разкривани престъпленията и да отиват на съд. И една дума за граничното съоръжение - отново стана ясно, че не е качествено и оттам идват големите проблеми.

Костадин Костадинов, ПГ на "Възраждане": Посегателството срещу български войници и полицаи на българската граница е акт на война. Невинаги войната се обявява от други държави, понякога войната се обявява от терористични организации. САЩ повече от 10 години водиха такава война. Очевидно е, че срещу България има поредица от подобни посегателства. За последните три месеца загина трети пореден български полицай.

ВСИЧКО ЗА УБИЙСТВОТО НА ПОЛИЦАЙ НА ГРАНИЦАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата подготвя молба за правна помощ до Турция
Прокуратурата подготвя молба за правна помощ до Турция
Турският вътрешен министър: С голяма тъга научих за случилото се на границата
Турският вътрешен министър: С голяма тъга научих за случилото се на границата