НОВИНИ

Румен Радев за убития полицай: Очаквам МВнР да извика турския посланик и да поискаме пълно разследване

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:29, 08.11.2022 (обновена)
Чете се за: 05:02 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев продължава посещението си в Египет. Той говори пред медиите по актуални политически теми.

Това е безпрецедентен случай доколкото към момента е известно от територията на съседна държава - Турция, да се стреля по наш полицай. Крайно опасен и неприемлив случай - така президентът Радев коментира трагичния инцидент със загиналия полицай край Елхово.

Граничен полицай беше прострелян и загина на място край Елхово

"Очаквам външно министерство да извика турския посланик, да поиска обяснение, да поискаме пълно разследване, дори съвместно, но този случай категорично трябва да бъде установен. Да са ясни причините, да е ясен виновника, да има възмездие и съответно да предприемем необходимите мерки. Недопустимо е и на всеки съвет на ЕС настоявам за нашето ускоряване и приемане в Шенгенското пространство, за много по-голяма солидарност с България, която има най-дългата сухопътна външна граница на ЕС, където има активен поток от мигранти", заяви Румен Радев - президент на Република България.

Въоръжават граничните патрули с дълго оръжие, ще стрелят при всяко съмнение за безопасността им

Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова

Президентът каза още, че още утре ще покани ПГ на "Възраждане" за консултации.

"Надявам се, че партиите оценяват това дадено допълнително време предвид необходимостта от редовно правителство час по-скоро, така че да бъде възстановен диалогът и нормалната среда сред една остра предизборна кампания. Очакваме диалогът наистина да бъде възстановен и да имаме конструктивност в разговорите и преговорите между партиите. Преговорите са между партиите, а не между президента и партиите за съставяне на правителство. Аз не участвам в коалиция, те трябва да формират коалиция", коментира Радев.

В отговор на въпрос за повдигнатото обвинение срещу заместник-командира на авиобаза "Граф Игнатиево" във връзка с трагичния инцидент, при който загина пилот през миналата година, президентът посочи, че се надява в своите решения прокуратурата да оценява високия риск и сложните дейности при военната авиация.

"Надявам се решенията, които се вземат, да не доведат до това в бъдеще ръководството на Военновъздушните сили да опростява подготовката, за да намали риска", заяви държавният глава и добави: "Крайно време е да се обърне внимание на условията за подготовка и мотивацията на личния състав.

Румен Радев изрази учудване, че по време на дебатите в НС за предоставяне на оръжие на Украйна и за проекта за закупуване на изтребители Ф-16 нито един народен представител не е обърнал внимание на темата за личния състав в Българската армия.

"Отбранителните способности зависят най-вече от подготовката на хората, които експлоатират техниката, именно те са носителите на бойните способности", посочи президентът и даде пример с българските летци, изпратени в САЩ за подготовка за работа с изтребителите Ф-16.

По думите му летците са крайно недостатъчни, но тяхната подготовка трябва да продължи ежедневно и след като се завърнат в България, защото липсата на подготвени летци ще компрометира целия проект за придобиване на F-16.

Радев съобщи още, че днес на форума в Египет ще представи кандидатурата на България за домакинство на климатичната среща през 2024 г.

Световни лидери с важни решения на климатичната среща на ООН в Египет

"Крайно време е страната ни да се позиционира още по-активно като инициативност, като активност и принос към устойчивото развитие да покажем, че наистина имаме сериозни амбиции в тази област и сериозни възможности", допълни Радев.

Президентът Румен Радев е в египетския курорт Шарм ел-Шех, заедно с ръководена от него делегация, за участие в 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27). Повече от 100 лидери от цял свят ще се включат в срещата на върха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски ще се раздели с нидерландеца Нейтън Олдър
Левски ще се раздели с нидерландеца Нейтън Олдър
Започна срещата на външния министър Николай Милков с колегата му от Северна Македония Буяр Османи
Започна срещата на външния министър Николай Милков с колегата му от Северна Македония Буяр Османи