НОВИНИ

Външните министри на България и Северна Македония обсъдиха преодоляването на застоя в двустранните отношения

Александър Марков
от Александър Марков
12:10, 08.11.2022
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Министърът на външните работи Николай Милков прие на среща в София колегата си от Северна Македония Буяр Османи. Двамата обсъдиха възможностите за преодоляване на застоя в двустранните отношения.

Според министър Милков е парадоксално да имаме толкова инструменти за сътрудничество между двете държави, а да няма налице позитивна атмосфера в отношенията между двете държави.

"Нашите отношения минаха през сложни периоди. Ние имаме интерес и това е смисълът от днешното посещение - да върнем един позитивен дневен ред в двустранните отношения. Нещо, което през последните месеци се е позагубило. Трябва да имаме визия за регион. Парадокс е да имаме механизъм за тяхното решаване, който се определя от подписаните двустранни документи - 2017 г. и протоколите между правителствата между двете държави, многостранно поети ангажименти с 27-те членки на ЕС, и в същото време да е налице една непозитивна атмосфера в развитието на нашите отношения", заяви Николай Милков, служебен министър на външните работи.

"Законот е донесен, чиято цел е да се отговори на момента, да се спречи евентуално саботиране на заедниците от страна на други чинители. Поради то що са оспорени определени пращания в законот, яз ке предложам Владата да прати законот во Венецианската комисия. Ова е особену важно, защото през изминатия период видяхме как се злоупотребява от овио теми и преку манипулация на чувствата на градяните с крайна цел да се киднапират активностите на двете земи за ограничаване на добросъседските отношения. Това не е в интерес нито на Република Северна Македония, нито на България", заяви Буяр Османи, министър на външните работи на Северна Македония.

Николай Милков и Буяр Османи участваха в организирана от Центъра за изследване на демокрацията кръгла маса на тема "Насърчаване на конструктивните възможности в България и в Северна Македония". България е домакин на среща на министрите на външните работи на държавите от Централноевропейската инициатива, на която Северна Македония е представена от Буяр Османи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турският вътрешен министър: С голяма тъга научих за случилото се на границата
Турският вътрешен министър: С голяма тъга научих за случилото се на границата
ЦСКА остава на Армията и през пролетта
ЦСКА остава на "Армията" и през пролетта