НОВИНИ

Посланикът на Турция пред БНТ: Задържан е извършителят на стрелбата на границата

Айше Сали
от Айше Сали
17:21, 08.11.2022 (обновена)
6719
Чете се за: 06:02 мин.
У нас
Слушай новината

Задържан е извършителят на стрелбата на границата с Турция - това обяви пред "По света и у нас" посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. Тя е съобщила новината на ръководството на МВР в телефонен разговор.

Посланик Секизкьок коментира единствено пред БНТ стрелбата, при която загина сержант Петър Бъчваров. В интервю пред Айше Сали дипломатът заяви, че разследването от страна на турската прокуратура вече е започнало и на границата се намира голям екип, който работи по всички възможни версии. Според нея обаче трябва да бъде изяснено дали наистина става дума за стрелба при трафик на бежанци

БНТ: Ваше Превъзходителство, преди няколко часа приключи срещата Ви в МВнР след стрелбата, при която загина български полицай. Как протече тя?

Н. Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Р. Турция в България: Най-напред бих искала да изкажа своите съболезнования на семейство на загиналия полицай, както и на българската държава.
От 5 сутринта съм на крак, защото лично турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу ми се обади, за да ми съобщи за случилото се. През деня продължиха срещните българските власти, на които обсъдихме какво можем да направим Веднага щом разбрахме за случилото се, на място бяха изпратени екипи на Жандармерията, командоси и специално обучени полицейски кучета. За нас отношенията ни с България на тема "Сигурност" за ключови и сме изключително доволни от постигнатото в следствие на сътрудничеството между двете страни. От друга страна преминаваме през много тежък момент по отношение на сигурността. Мигрантският натиск все още засяга сериозно Турция. До този момент успяхме да предотвратим преминаването на милиони на нашата територия. Една част от бежанците са заловени в Турция и върнати към местата, откъдето идват. За съжаление някои от тях продължават към другите ни граници. България за нас е много важен съсед и сме наясно, че заедно преживяваме огромен стрес и напрежение, породени от засиления мигрантски натиск. Правим всичко възможно за подсилването на границите, за да това. Правим го и за да покажем колко важен съсед е за нас България. Сега виждаме ситуация, в която е използвано огнестрелно оръжие. Ние също сме много изненадани от това и ще направим всичко възможно, за да разберем каква е причината. Вярвам, че това ще се случи в най-скоро време.

БНТ: Какво ще се промени след този инцидент?

Н. Пр. Айлин Секизкьок: И без това и двете страни работят в много тясно сътрудничество, но този инцидент ще го засили. Надяваме се подобни трагедии да не се случват никога повече. Този случай тепърва ще бъде разследван.

БНТ: Какви мерки предприе към настоящия момент Прокуратурата на Р. Турция?

Н. Пр. Айлин Секизкьок: Разследването от страна на Прокуратурата вече започна. Към настоящия момент на границата се намира голям екип, който работи по всички възможни версии за причината за случилото се. Надявам се, че в най-скоро време ще разберем каква е тя - има ли организирана престъпна група, която стои зад стрелбата; има ли и други причини за тази стрелба, защото до този момент не е имало подобни случаи.

БНТ: Увеличава ли се мигрантският натиск към Турция?

Н. Пр. Айлин Секизкьок: Мигрантският натиск към Турция изобщо не намаля. Ситуацията със Сирия се успокои. Благодарение на мерките, които предприехме, близо 400 хиляди сирийци се върнаха в родината си, но от друга страна след последните събития в Афганистан, има голям натиск, който подлага на изпитание нашите граници. Миналата беше предотвратено влизането на близо 2 млн. бежанци на нашата територия.

БНТ: Какво обаче ще бъде подобрено при границата с България?

Н. Пр. Айлин Секизкьок: Ние засилихме екипите от наша страна още по време на изборите. Но е факт, че натискът се увеличава и ако не бяха взети мерки от страна на Турция, сега българските граници щяха да преминават през много по-сериозна криза. На финала бих искала да добавя още нещо: все още предстои да бъде изяснено дали трагедията, която се случи късно снощи, има връзка с бежанския поток или причината за случилото се е друга. Очакваме изясняването на случая и се надяваме това да не доведе до лошо отношение към бежанците и очерняща кампания. Нека не забравяме, че това са хора, които бягат от смъртта и търсят по-добри условия за живот.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев пропусна три мачбола и отпадна от турнира "Чалънджър" в Роан
Адриан Андреев пропусна три мачбола и отпадна от турнира "Чалънджър" в Роан
Близо две години опасен път в община Симитли е оставен без мантинели
Близо две години опасен път в община Симитли е оставен без мантинели