НОВИНИ

За проблемите в сигурността и мигрантската криза - коментар на Деница Сачева и Искрен Арабаджиев

bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 08.11.2022
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите Деница Сачева от ГЕРБ и Искрен Арабаджиев от ПП коментираха в студиото на "Още от деня" темите за сигурността и нелегалната миграция след трагедията със служителя на МВР в Елхово днес.

"Темата за сигурността очевидно не е от толкова голямо значение за колегите от "Продължаваме Промяната". Ние прогнозирахме, че ще има проблеми, свързани с мигрантската криза. Откакто ГЕРБ не е в управлението все повече и повече виждаме МВР да се използва за политически цели, отколкото за реална работа по проблемите на сигурността", каза Деница Сачева от ГЕРБ.

По нейни думи по времето на ГЕРБ е имало нулев мигрантски натиск и границата е била давана за пример. Според Сачева в момента контролът е занижен. Тя визира както периода, в който Бойко Рашков ръководи МВР, така и този, в който Иван Демерджиев изпълнява длъжността на служебен министър на вътрешните работи.

Според Искрен Арабаджиев от "Продължаваме Промяната" реформите, които ПП са започнали в МВР са дали резултат.

"Сегашният министър на МВР на база на тези резултати уволни и размести някои от лидерите на МВР в София", заяви Арабаджиев.

"По отношение на борбата с купуването на гласове имам сериозни критики, защото смятам, че не се направи достатъчно. По отношение на продължаване на политиката и реформата, която ние започнахме, смятаме, че има приемственост", обясни депутатът по повод работата на Иван Демерджиев като служебен министър на вътрешните работи.

Той заяви, че към момента от втората политическа сила нямат намерение да искат оставката на Демерджиев. Но по негови думи трябва да се повиши капацитетът на МВР и да се променят процедурите, при които работят.

"В парламентарната група на "Продължаваме Промяната" ще разгледаме дали и какви законодателни промени да се направят. МВР може с подсилени средства да работи и пресече всички каналджийски канали в момента", подчерта Арабаджиев.

"Добра стъпка е, че започват разговори по конкретни политики, защото това са и очакванията на хората. Първостепенна задача трябва да бъде разрешаването на кризата, начина, по който ще изкараме зимата и решението либерализацията на пазара на битовите потребители да стане едва след 31-ви декември 2025 година", каза Сачева по повод срещата на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната", която се състоя по-рано днес.

В хода на срещата първата и втората политическа сила решиха, че експертни групи ще обсъдят приоритетните за страната политики в търсене на консенсуси. От "Продължаваме промяната" поискаха ГЕРБ да подкрепи декларация, с която да призове служебното правителство да изработи проект на Бюджет за 2023 година, а не да предлага закон за удължаване на действието на Бюджет 2022.

"Смятаме, че ще имаме икономически ръст догодина от 3% с високата инфлация сега. Приходите и постъпленията в бюджета са огромни, така че средства има. С правилните разчети и политики можем да ги върнем обратно в бизнеса", уточни Искрен Арабаджиев.

Гледайте целия разговор в "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състезатели от пет български клуба ще участват на турнир по спортна гимнастика в Солун
Състезатели от пет български клуба ще участват на турнир по спортна гимнастика в Солун
Мустафа Карадайъ: Няма формула, при която на всяка цена да бъде подкрепен кабинет
Мустафа Карадайъ: Няма формула, при която на всяка цена да бъде подкрепен кабинет