Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Кристалина Георгиева: Много е важно в България да има редовно правителство

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:37, 08.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Вероятно половината от страните членки в ЕС догодина ще бъдат в рецесия, ако не и повече. Това коментира в интервю пред БНТ директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Тя посочи още, че е изключително важно България да има редовно и работещо правителство, което да защитава инетресите на българия и ЕС от позицията на ясна политика и ясна стратегия за страната. Георгиева участва на конференцията на ООН за изменение на климата в Египет.

"МВФ е тук, защото климатичните изменения оказват големи въздействия на макроикономическата и финансова стабилност и в същото време преходът към новата климатична икономика отваря големи възможности за растеж и за заетост", заяви тя.

Георгиева заяви, че МВФ интегрира климатичните теми в макроикономическата политика и е създала финансов инструмент за подпомагане на засегнатите държави

"За първи път в историята на МВФ предоставяме дългосрочни кредити за структурно трансформиране, като размерът на фонда, който създадохме е 40 млрд. долара. Имаме голям интерес към него, тъй като това е източник на добри лихвени условия, които са особено атрактивни при днешните високи лихви".

За фонда могат да кандидатстват страни с ниски и средни доходи, които имат чувствителност заради измененията на климата.

Кристалина Георгиева коментира още, че светът е изправен пред трудни времена и се очаква 2023 година да бъде особено тежка.

Вижте още във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед вади 50 милиона евро за новата звезда на ПСВ и Нидерландия
Манчестър Юнайтед вади 50 милиона евро за новата звезда на ПСВ и Нидерландия
Проведоха учебна тревога край военен завод в Русе
Проведоха учебна тревога край военен завод в Русе