НОВИНИ

Двама задържани за убийството на български полицай на границата с Турция - хронология на инцидента

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:15, 08.11.2022 (обновена)
Чете се за: 09:50 мин.
У нас
Слушай новината

Безпрецедентно убийство на граничен полицай вдигна накрак държавата. По време на патрул 30-годишният сержант Петър Бъчваров бе застрелян от територията на Турция, най-вероятно от каналджии, които са избягали във вътрешността на Турция.

Вижте обобщение и в репортажа

Малко преди 18.00 часа стана ясно, че са задържани двама души - стрелецът и негов помагач. Българските и турските власти са в непрекъснат контакт, като вероятно български следователи ще заминат в Турция във връзка с разследването.

МВР поиска нови мерки за безопасност на граничарите. Президентът Румен Радев определи трагичния инцидент като "крайно опасен и неприемлив" и настоя за разследване с Турция и помощ за границата от ЕС с хора и техника.

Депутатите заговориха за по-строги наказания и промени в закона. Пред БНТ турският посланик коментира, че трябва да се изясни дали трагедията има връзка с бежанския поток или причината за случилото се е друга.

Хронология на инцидента

Около 20.35 часа снощи сержант Бъчваров, заедно със свой колега военнослужещ е обхождал граничното съоръжение. В района на 242 пирамида, край село Голям Дервент, Бъчваров забелязва разрез в оградата. Слиза от служебния автомобил и осветява с фенер, за да я огледа. В този момент е прострелян в главата и загива на място. Военнослужещият е успял да се прикрие зад колата. От турска страна са последвали още няколко изстрела.

"Последва веднага изстрел от съседната територия на Република Турция. Като с първия изстрел колегата е убит. Колегата от Министерството на отбраната успява да се прикрие зад моторното превозно средство, по него започва стрелба. Той отвръща със служебното си оръжие в посока на изстрелите. Като от съседната територия са произведени, по негови думи, около 10 - 15 изстрела", обясни Петър Тодоров, главен секретар на МВР.

Групата, която е произвела изстрелите, се оттегля в дълбочина към вътрешността на територията на Република Турция. На този етап няма точни данни колко голяма е била, уточни той.

В ранния следобед разследващите са намерили на мястото на инцидента няколко гилзи. От тях по предварителни данни се предполага, че е стреляно с ловна пушка, но след експертиза ще се разбере точно какво оръжие е използвано.

Сержант Петър Бъчваров е от Елхово, работи в системата на МВР от 8 години. Единствен син на учителка и бивш полицай, несемеен. Колегите му го определят като изключителен професионалист.

Хората от Елхово призовават за по-строги мерки, за да не се допускат подобни престъпления.

Хората в пограничните райони живеят в страх заради засиления мигрантски натиск

Реакциите на властите

На границата пристигнаха министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на отбраната Димитър Стоянов. Военният министър коментира, че стрелбата вероятно е извършена от "каналджии, които по един или друг начин се опитват да продължат своята нелегална дейност". Уточни, че патрулите могат да открият огън, когато срещу тях също се стреля.

Вътрешният министър Иван Демерджиев определи случилото се като безпрецедентно и заяви, че полицията вече ще бъде безкомпромисна при охраната на границата от мигрантския натиск. Граничарите ще бъдат оборудвани с дълго оръжие и ще стрелят при всяко съмнение за безопасността им.

"В случая става въпрос за криминално деяние и изключителна агресия. Дотук сме се опитвали нашите служители да изпълняват действията си без ненужни щети към хората, които се опитват да преминат границата. Уверявам ви, че ако има инциденти на границата оттук нататък, те няма да са насочени към нашите служители. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към всеки, които се опитва да премине нелегално границата", заяви Демерджиев.

Президентът Румен Радев коментира, че е случаят е безпрецедентен и е крайно неприемливо от чужда държава да се стреля по наш граничен полицай:

"Този случай категорично трябва да бъде установен. Да са ясни причините, да е ясен виновникът, да има възмездие и съответно да предприемем необходимите мерки. Аз продължавам на всеки Съвет на ЕС, на последните два съвета, да настоявам за нашето ускоряване и приемане на Шенгенското пространство, за много по-голяма солидарност с България, която има най-дългата сухопътна граница, външна граница на ЕС, където има активен поток от мигранти", заяви президентът.

МВнР извика турския посланик Айлин Секизкьок на разговор заради трагедията. Заместник-министърът на външните работи Константин Коджабашев постави пред турския дипломат въпроса за очаквано пълно съдействие от страна на Турция за изясняване на обстоятелствата около стрелбата. Коджабашев призова турските власти да изпълняват задълженията си при опазване сигурността на границата между двете държави.

От своя страна прокуратурата подготвя молба за правна помощ до Турция за провеждането на неотложни действия на турска територия, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Реакции и от политическите партии - заседанието на Народното събрание започна с минута мълчание в памет на сержант Бъчваров, след което депутати направиха изявления от парламентарната трибуна.

По-късно от ГЕРБ поискаха оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев, а БСП внесоха предложения за промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-строги наказания за трафик на хора и каналджийство.

Липса на подготовка и модерно оборудване - пред какви проблеми са изправени граничарите?

Реакцията на Турция

Първата реакция от турска страна бе на вътрешния министър Сюлейман Сойлу, който написа, че с голяма тъга е научил за инцидента и е изказал съболезнования на своя колега Иван Демерджиев.

По-късно от дипломатическата мисия на Турция у нас излязоха с официална позиция, в която изказват съболезнованията си и заявиха, че страната е мобилизирала службите си за сигурност за изясняване на инцидента:

"Незабавно на границата бяха изпратени допълнителни екипи, с които е осигурено засилено присъствие. Силите ни за сигурност бяха мобилизирани с цел незабавното откриване на извършителите и изясняване на инцидента. По този повод изказваме нашите искрени съболезнования на българския народ".

Единствено пред БНТ посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок коментира инцидента, като заяви, че тепърва ще се изяснява дали случаят е свързан с бежанския натиск по границата или не.

Извършителят е задържан

Малко преди 18.00 часа турският посланик съобщи пред БНТ, че е разговаряла с българските власти и че извършителят на стрелбата е задържан. Минути по-късно същото беше потвърдено и от директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който уточни, че са задържани двама души - извършителят и негов помагач.

Към момента на задържането беше съобщено, че заподозрените вероятно са сирийски кюрди или афганистанци. По-късно вечерта обаче от турското посолство съобщиха, че задържаните са турски граждани.

"Извършеното престъпление е на турска територия, а смъртта на полицая е на наша територия. Престъпление има е на двете територии, престъпление има извършено и в Турция, престъпление има и в България. Вредоносният резултата е настъпил на наша територия, така че се надявам този аргумент да бъде възприет и в крайна сметка, нашият, българският съд да даде справедливост", заяви Сарафов.

Европол ще съдейства на България за разследването на стрелбата

Реакция и от Европейската комисия - пред БНТ говорителят ѝ Анита Хипел заяви, че "Европол" е в контакт с българските власти и ще предостави пълна подкрепа на българските разследващи за трагичния инцидент на границата.

ВСИЧКО ЗА СТРЕЛБАТА СЪС ЗАГИНАЛ ГРАНИЧЕН ПОЛИЦАЙ ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мустафа Карадайъ: Няма формула, при която на всяка цена да бъде подкрепен кабинет
Мустафа Карадайъ: Няма формула, при която на всяка цена да бъде подкрепен кабинет
Борислав Сарафов: Двама са задържани за стрелбата на границата - разследваме версия за каналджийство
Борислав Сарафов: Двама са задържани за стрелбата на границата - разследваме версия за каналджийство