НОВИНИ

Борислав Сарафов: Двама са задържани за стрелбата на границата - разследваме версия за каналджийство

bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 08.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Задържани са двама души за стрелбата на границата, съобщи директорът на НСлС Борислав Сарафов пред БНТ. Това са извършителят на стрелбата и негов помагач. Установено е, че не са турски граждани, предстои изясняване на националността им.

"Колегите от международния отдел на турската прокуратура не уведомиха, че са задържани две лица. Единият е извършител, другият е заподозрян като помагач на извършителя. Към този момент не мога да ви кажа самоличността, защото тя е предмет на установяване в момента. Мога да ви кажа какви са основните версии за това злодеяние, за този престъпен акт. Едната версия е, че става въпрос за трафик на мигранти и втората ни водеща версия е, че става въпрос за трафик на наркотици".

Ясно е, че задържаните не са турски граждани. Турските разследващи установяват тяхната националност, като работната версия е, че са сирийски кюрди или афганистанци.

Посланикът на Турция пред БНТ: Задържан е извършителят на стрелбата на границата

"Извършеното престъпление е на турска територия, а вредоносният резултат, смъртта на полицая е на наша територия", посочи Сарафов.

БНТ: При това положение къде ще се гледа делото и кой ще въздаде възмездието, кой съд - българския или турския?

Борислав Сарафов: Престъпление има и на двете територии - и в Турция, и в България. Вредоносният резултат е настъпил на наша територия, така че се надявам този аргумент да бъде възприет и в крайна сметка, нашият, българският съд да даде справедливост.

Към момента се разследва версията за каналджийство, каза още директорът на следствието.

"Не ми се иска да допускам версията за терористичен акт, за момента ще трябва да приемем, че е каналджийство, придружено с особена арогантност и жестокост, защото те не са стреляли еднократно, те са стреляли поне 10 пъти по нашите полицаи".

След изясняване на обстоятелствата около случая вероятно екип от български следователи ще замине за Турция, посочи още директорът на следствието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама задържани за убийството на български полицай на границата с Турция - хронология на инцидента
Двама задържани за убийството на български полицай на границата с Турция - хронология на инцидента
Жеферсон: Чест и привилегия е да съм третият чужденец с най-много мачове за ЦСКА
Жеферсон: Чест и привилегия е да съм третият чужденец с най-много мачове за ЦСКА