НОВИНИ

Румен Радев в ООН: България ще постигне целта за климатичен неутралитет през 2050 година

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:39, 08.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
румен радев климатичната среща оон надхвърлихме националната цел дял енергията възобновяеми източници
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В египетския курорт Шарм ел Шейх трети ден продължава срещата на ООН за климата. Световната банка обяви нов механизъм, който ще помага на страните, които понасят тежки икономически загуби поради бедствия, предизвикани от изменението на климата. Германия предлага сумата от 170 милиона евро.

Световни лидери с важни решения на климатичната среща на ООН в Египет

КОП 27 се провежда в драматичен момент на влошена сигурност и остри геополитически проблеми заради войната в Украйна , сериозни политически и социални кризи. Трябва да съгласуваме усилията си и да използваме времето, което ни остава, за да предотвратим най-лошите ефекти на климатичните промени, каза в речта си на форума българският президент Румен Радев.

"България се стреми усилено към целите на Парижкото споразумение. Редом с другите страни членки на Европейския съюз, ще постигне целта за климатичен неутралитет през 2050 година. Емисиите на вредни газове в България намаляха с 57% през 2020 година спрямо референтния период. Надхвърлихме националната си цел за дял на енергията от възобновяеми източници в крайната консумация на енергия със 7%, тогава, когато делът на възобновяемите източници през 2022 година е 23%", заяви президентът на страната Румен Радев.

Световни лидери с важни решения на климатичната среща на ООН в Египет

В публикуван днес доклад на форума в Египет се казва, че страните от Юга ще имат нужда от над 2 трилиона долара на година, до 2030 година, за да финансират действията си по отношение на климата. Половината от тази сума се очаква от външно финансиране от инвеститори, от развитите страни и мултинацонални институции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Елхово обявиха ден на траур в памет на загиналия граничен полицай
В Елхово обявиха ден на траур в памет на загиналия граничен полицай
Частните енергийни компании ще дават пари за компенсация на бизнеса
Частните енергийни компании ще дават пари за компенсация на бизнеса