НОВИНИ

Любомир Каримански: За България много зависи докъде ще се разрази политическата криза

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 08.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Любомир Каримански, съветник на служебния финансов министър, подчерта в "Още от деня", че споделя прогнозата на Кристалина Георгиева, че се очертава 2023 година да е особено тежка, като посочи, че всяка страна има специфика, която трябва да бъде отчитана във времето.

Съветникът на служебния финансов министър коментира и разговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната":

"Чух много неща в сферата на измислицата, не се базират на истина, на данни и на числа, които всички макроикономисти биха разбрали. Затова по-добрият вариант е да се съберат макроикономисти от различни заинтересовани страни в България, да направят една реална оценка и тогава вече да се обсъди на каква база стъпваме, за да преценим на каква база по-нататък изчисляваме БВП заедно с всички останали финансови показатели".

Коментира, че за България много зависи докъде ще се разрази политическата криза и как ще бъде разрешена тя.

"Затова призоваваме и казваме, че колкото по-скоро има редовно правителство, толкова по-добре за страната от гледна точка на устойчивост на развитие на отделните политики, защото политики могат да съществуват само при редовен кабинет, който иска да направи реформи", отбеляза Каримански.

Определи като неточни данните от представената от "Продължаваме промяната" презентация за бюджета (на срещата с ГЕРБ - б.р).

"Това, което чух днес, беше че едва ли не Министерството на финансите стъпва само на ревизията на данните на БВП за 2021. Не е точно така, защото ние сме ревизирали данните дори за първите две тримесечия на 2022 г. и стъпваме на тези данни. Друго, което чух днес и което нито един макроикономист не би приел за нормално, е как така в изчисленията, които ни бяха представени, в един момент стъпваме на инфлацията, представена от правителството, а икономическия ръст взимаме на МВФ", каза още съветникът на служебния финансов министър.

За зрителите на "Още от деня" той показа програма на Финансовото министерство, съставена от Асен Василев, като коментира, че е трябвало още тогава да се ползват данните на МВФ, за да стъпват на едни и същи данни.

Какво още каза Любомир Каримански - вижте във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец обърна Локомотив Пловдив в драма с пет гола и намали изоставането си от ЦСКА
Лудогорец обърна Локомотив Пловдив в драма с пет гола и намали изоставането си от ЦСКА
Румен Радев обяви кандидатурата на България за домакинство на конференцията за климата на ООН догодина
Румен Радев обяви кандидатурата на България за домакинство на конференцията за климата на ООН догодина