НОВИНИ

След инцидента на границата ни: Пренасочва ли се маршрутът на мигрантите?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:11, 11.11.2022
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

След инцидентите покрай границата с Турция възможно ли е каналджиите да ползват нов маршрут този път през Родопите? Отговорът потърси Тихомир Игнатов, който е в района на Маказа.

Погледите в района бяха насочени още преди няколко дни заради пожарите, които бушуваха по българо-гръцката граница. Една от версиите, които се появи тогава е, че те може да са предизвикани от мигранти, които лагеруват в планината.

Пожар в Странджа, предполага се намесата на мигранти (СНИМКИ)

За местната управа тази версия е малко вероятна, тъй като теренът е труден за преминаване.

Хората от най-южните точки по границата обаче разказаха, че са виждали мигранти макар и това да се случва рядко. Разбира се тук не може да говорим за гледки подобни като в Малко Търново, където каналджиите използваха цял автобус.

Екипът ни днес беше и от другата страна на планината, която се намира на територията на Гърция. Докато снимахме в подножието на се натъкнахме на малка група от Пакистан.

Срещаме Ризуан, Мусин и Хамза на пътя на няколко километра от гръцкото село Состис, в подножието на Родопите. Тримата млади мъже са от Пакистан. Маршрутът до тук пазят в тайна, не желаят да говорят дали са използвали каналджии.

"В Пакистан няма пари. Няма и достатъчно храна. Икономическата обстановка там е много зле", казва Хамза.

Вероятно тримата приятели са използвали нов планински маршрут, който се използва след затягането на контрола около защитните съоръжения по турско-гръцката граница.

"Ще вървим пеша до Комутини. След това може би ще отидем в Солун, казва Ризуан.

БНТ: Не сте ли уморени, имате ли достатъчно храна?

- Понякога намираме храна край пътя, понякога ни помагат и хора.

БНТ: Къде искате да отидете, Западна Европа, Германия?

- Искам да отида във Франция.

БНТ: Защо във Франция?

- Там живее моят брат", добавя Ризуан.

Местните хора в селото разказват, че понякога виждат малки групи мигранти. От Турция бежанците влизали в България, след което по така наречения родопски канал пресичали границата с Гърция. Трудният терен през планината, осеян със стръмни дерета, изисква издръжливост и добра физическа подготовка.

От другата страна на планината на няколко километра от границата в село Горно Къпиново също знаят за път в планината.

Районът на българска територия е трудно достъпен. От българска страна планината достига 1400 метра.

Местни хора не изключват огромният пожар, който бушува на българо-гръцката граница да е предизвикан от лагерен огън на мигранти в гората.

От областната управа обаче твърдят, че пожарникарите не са намерили следи в гората. Докато не завали дъжд теренът ще остане под 24-часово наблюдение за нови огнища. Огънят е засегнал 14 000 декара - сред тях букова гора.

"Според мен тази версия е минимална. Не е изключена, но е минимална. Теренът е много труден и мигрантите, и каналджиите избягват да го ползват. Засегната е 70% от защитената територия, анализът на действителните загуби ще бъде след година две", казва Бисер Николов - зам.-областен управител на област Кърджали.

По данни на МВР от началото на годината на влизане в България са задържани 1855 нелегални мигранти, от които 1559 на зелена граница и 296 на граничните пунктове. Общо 82-ма души са задържани при опит да влязат у нас през Гърция.

Последните данни на МВР показват, че пред септември са задържани малко над 2800 нелегални мигранти. Спрямо август броят е с 23% повече. Отново най-голяма част са задържани във вътрешността на страната. Основно това са хора от Сирия и Афганистан

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 нелегални мигранти са задържани в луксозната кола след гонката с полицията край София
9 нелегални мигранти са задържани в луксозната кола след гонката с полицията край София
Победи за Левски и Пирин Разлог във волейболния елит
Победи за Левски и Пирин Разлог във волейболния елит