НОВИНИ

Изслушаха премиера в парламента: БСП с обвинения за удължаването на бюджета

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:14, 11.11.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Минималната работна заплата не може да се увеличи през удължаване на действието на бюджета, това заяви служебният финансов министър. За БСП липсата на нов бюджет значи замразяване на доходите. Ако не се сформира кабинет, този бюджет ще трябва да работи до края на юни следващата година, предупредиха от "Продължаваме Промяната". Затова очакват парламентът да приеме решение, с което да задължи Министерския съвет да внесе нов бюджет.

От ляво предупредиха: С удължаването на действието на държавния бюджет се замразяват доходите. Премиерът изброи редица мерки, предприети в подкрепа на хората, сред които допълнителни 20 милиона лева за хората, останали извън обсега на помощта за отопление.

"Да допуснем, че не съставим правителство. И какво? Заради това, че служебният кабинет не предлага увеличение на заплатите и доходите, може до юни месец да оставим българския народ на студ и глад", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите, включително и за тяхното увеличение, а е длъжно да следва заварената политика, респективно да се съобразява с утвърдения бюджет и действащото законодателство", допълни служебният премиер Гълъб Донев.

Минималната работна заплата не може да се увеличи през удължаването на бюджета, заяви служебният финансов министър Росица Велкова.

"Когато се вземат решения за увеличаване на разходи, особено постоянни, текущи разходи, те имат влияние в средносрочен план, те нe влияят само на Бюджет 2023 година. Увеличение с 10 лева на минималната работна заплата влошава бюджетното салдо с 50 милиона лева", поясни Росица Велкова, служебен министър на финансите.

"Ако това е идеята на ГЕРБ и ДПС, които бутат очевидно за този закон и на президента, нека да отидат и да кажат на българските граждани: "Да, според нас трябва да се замразят всички заплати, всички социални плащания за следващите 6 месеца на нивата, които бяха достигнати юли месец тази година", коментира Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната".

Работодатели подкрепят решението на служебния кабинет.

"Няма да има намаляване на социални плащания, даже обратното. Минималната работна заплата е заплата. Тя трябва да се изработва, тя не е социално плащане, не е помощ. Но няма пречка хората да работят повече, да работят на две места, да повишават квалификацията си и да получават не минимална, а средна или по-висока заплата", каза още Васил Велев, АИКБ.

При поредната среща на тема бюджет от БСП представиха пред ДПС своя пакет социални мерки. ДПС казаха, че ще ги разгледат, но за тях е важно да се излезе от политическата криза и да се върви към редовен кабинет.

По темата работиха: Милена Кирова и Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Мирчев: Трябва да помислим за единни кандидатури за кметове с ПП в големите градове в страната
Ивайло Мирчев: Трябва да помислим за единни кандидатури за кметове с ПП в големите градове в страната
Убийството до Женския пазар станало заради спор между съседи за врата
Убийството до Женския пазар станало заради спор между съседи за врата