НОВИНИ

Президентът към синдикатите: Споделям вашата загриженост и тревога за инфлацията и доходите

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:41, 11.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
Политика
Слушай новината

Синдикалните лидери се срещнаха с президента Румен Радев. Поискаха от него служебното правителство да внесе в парламента базов бюджет за догодина, за да може да се изпълнят социалните им искания. Общо беше мнението, че страната има нужда от редовно правителство, за да решават дългосрочно тези въпроси.

Президентът заяви, че ако в Народното събраните се постигне консенсус служебното правителство ще внесе базов бюджет. Според него не е работа на служебен кабинет да прави политика по доходите.

Напомни, че досега служебно правителство не е внасяло Закон за държавния бюджет, а само актуализация. Според държавния глава има страх в партиите да поемат властта през зимата.

Подчерта, че това не е честно спрямо българските граждани. Каза, че в трудни времена трябва да се поеме политическа отговорност и лидерство.

"Ние чакаме да се оформи някакъв консенсус в Народното събрание, така че ако се вземе решение и това е най-притеснителното, в момента има остри противоречия вътре в парламента - дали да остане удължителният закон или да се внесе базовият бюджет. И, ако се постигне такова единомислие и някакъв консенсус предварителен за приличие и спасяване на бюджета от едно предизборно наддаване, аз съм убеден, че правителството има достатъчно разум и ангажираност към хората. Правителството ще внесе такъв бюджет, какъвто вие искате", заяви президентът Румен Радев.

Снимки: БГНЕС

Синдикатите тръгнаха на протестно автошествие в София

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската федерация по вдигане на тежести се включи в световна благородна кампания
Българската федерация по вдигане на тежести се включи в световна благородна кампания
Дрейпър е последният полуфиналист в Милано след успех над Музети
Дрейпър е последният полуфиналист в Милано след успех над Музети