НОВИНИ

Президентът връчи националния флаг на 31-ата Българска антарктическа експедиция

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:47, 11.11.2022
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев връчи националния флаг на 31-ата Българска антарктическа експедиция. Проф. Христо Пимпирев благодари за подкрепата, която полярниците получават в тази отговорна задача.

И двамата благодариха за ползотворното сътрудничество на Белия континент с учени от Испания, Бразилия, Аржентина, Португалия и Турция.

Президентът Радев отбеляза, че разгадаването на тайните на Антарктида имат принос не само към борбата с климатичните промени, но в условия на остро геополитеческо противопоставяне Белият континент показва, че може да има дългогодишно безкористно партньорство на учени от различни страни. За първи път в експедицията ще участва и военно-научен изследователски кораб.

Снимки: БГНЕС

"Този факт не само още веднъж ни утвърждава като морска държава, но това историческо плаване е важна крачка напред, която ще донесе не само по-голяма самостоятелност на нашите полярници, но и много по-категорично ще позиционира България на Белия континент", подчерта Румен Радев - президент на Република България.

"Виждам нашите приятели с пагоните - военните, които се включиха много активно в усвояването на ледения континент и ние просто скочихме на друго ниво", заяви проф. Христо Пимпирев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж бе убит с изстрел в главата на Женския пазар в София
Мъж бе убит с изстрел в главата на Женския пазар в София
Развод на АЕЦ "Козлодуй" с "Росатом" – мисията (не)възможна?
Развод на АЕЦ "Козлодуй" с "Росатом" – мисията (не)възможна?