НОВИНИ

БСП и ДПС разговаряха за бюджета

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:23, 11.11.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

БСП се срещна с ДПС в парламента на темата за бюджета. Това е поредната среща, инициирана от левицата. Двете формации се разбраха да потърсят допирни точки по определени предложения, които да подпомогнат икономиката и хората.

Досега БСП се срещнаха с ПГ на ГЕРБ и на "Продължаваме Промяната" за бюджета. И пред ДПС от левицата представиха своя пакет социални мерки, които предлагат, част от които са минимална работна заплата от 850 лв., 504 лв. минимален необлагаем доход, таван на цените на енергоносителите.

От ДПС казаха, че ще разгледат конкретно мерките, но за тях е важно да се излезе от политическата криза, да се върви към редовен кабинет, защото не се знае какво да приемат сега и с какъв срок да е до догодина това удължаване, дали тогава ще има редовно НС, което да разглежда отново бюджета.

"Между първо и второ четене да седнем и да разговаряме какво е възможно, така че да бъдем в нормални граници на дефицит, да не се увеличават дълговете, макар че виждате в сравнение с ЕС, с еврозоната, ние сме с отлични показатели за сега, но не искаме тази финансова дисциплина да се разваля. И да гарантираме подкрепата на икономиката и увеличаване на доходите на уязвимите групи", акцентира Корнелия Нинов, председател на БСП.

"В тази ситуация, в която се намираме, много е опасно да отваряме бюджета. Ние споделяме тази философия, че при определени параметри да направим удължение на бюджета, защото докато няма яснота за мнозинство в НС за редовен кабинет, опасността всеки да подхожда с предизборен популизъм към бюджета е много голяма, така или иначе всичко това се трупа върху гърба на народа", заяви Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

Засега от БСП не предвиждат срещи с останалите формации за бюджета.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Галъп": Без съществена разлика в резултатите от изборите, ако гласуваме днес
"Галъп": Без съществена разлика в резултатите от изборите, ако гласуваме днес
Млад мъж отказва да се отзове на призовката за мобилизация в Русия - вижте неговата история
Млад мъж отказва да се отзове на призовката за мобилизация в Русия - вижте неговата история