НОВИНИ

Ексклузивно пред БНТ: Задържаните за убийството на българския полицай са с психични заболявания и крайно бедни

Айше Сали
от Айше Сали
17:30, 11.11.2022 (обновена)
9453
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Братята Енгин и Мустафа, които бяха задържани за смъртта на българския полицай Петър Бъчваров, имат психични заболявания. Това твърдят техни съседи и хора, които ги познават ексклузивно пред "По света и у нас".

Екип на БНТ стигна до родното им село и се среща с един от последните им работодатели.

Стана ясно, че тези мъже принадлежат към един от най-уязвимите слоеве на обществото. Имат психични заболявания и живеят в крайна бедност.

Те се местят от село на село и често сменят номерата на мобилните си телефони. Потвърди се и информацията, че са извършвали кражби, които обаче не са били значителни. Като това да откраднат мотоциклет на съсед, но когато стане ясно, че те са виновни, да го върнат на мястото. Пасяли са и добитъка на цяло едно село.

ВСИЧКО ЗА УБИЙСТВОТО НА ПОЛИЦАЙ НА ГРАНИЦАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Сюлоглу. В обширните мери и пасища край града на 30 километра от Одрин десетки овчари пасат своите стада. В този район се намира Оглупаша - родното село на братята Енгин и Мустафа Ергуван, които бяха задържани за смъртта на българския полицай Петър Бъчваров. Семейството обаче отдавна не живее тук.

"Бедно семейство. Освен това и те, и родителите им не са добре. Не се задържат за дълго на едно място. Местят се от село на село. Навремето покойният им баща също се занимаваше с трафик на хора", казва Юмер Учак.

От старата им къща няма и следа. Върху тяхната собственост съседите отглеждат своя добитък. Майката им идва веднъж в годината, за да си вземе наема.

"Последната година не е идвала. Обикновено идва с такси, за да си вземе парите, но не предупреждава. Ако ни намери тук ѝ плащаме и си тръгва", казва Дидар.

Пред Съда Енгин и Мустафа бяха казали, че не са разбрали, че са убили човек, а са стреляли срещу светлините на автомобила, който ги е осветил. Някогашните им съседи в Оглупаша допълват, че и двамата са страхливи. Били склонни да стрелят и без много да му мислят срещу пари.

Сега следите им водят към село Татарлар, където са живели последно. Там открихме и един от предишните им работодатели, който отказа да застане пред камерата. Разказа ни, че Енгин и Мустафа често сменят телефонния си номер и са трудно откриваеми. И въпреки, че сега отричат освободеният брат да е там, на входа на селото патрулира полиция.

Една от основните версии за стрелбата на границата, която циркулира между хората е, че те са стреляли, защото са се уплашили.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви инфекции се очакват при децата за предстоящия зимен сезон?
Какви инфекции се очакват при децата за предстоящия зимен сезон?
Футболните националки до 19 г. разгромиха Гибралтар в Прищина
Футболните националки до 19 г. разгромиха Гибралтар в Прищина