НОВИНИ

Задържаха висш служител на "Гранична полиция" с 2000 лв. подкуп

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:58, 11.11.2022 (обновена)
6184
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Висш служител на "Гранична полиция" е задържан с подкуп от 2000 лева. Парите са поискани от доставчик на технически средства за охрана на границата. Разследването е на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР под ръководството на Софийската градска прокуратура.

Служителят се казва Янко С., научихме от наши източници. Той бил с ранг заместник-директор на една от дирекциите в Главна дирекция "Гранична полиция", като е отговарял за снабдяването с технически средства и въоръжение.

Подкупът е поискан от фирма, спечелила обществена поръчка за доставка на оборудване. Срещата му с търговеца е била днес, в района на бул. "Мария Луиза", съвсем близо до "Лъвов мост", непосредствено до сградата на Главна дирекция "Гранична полиция".

Интересното е, че е поискал подкупа с думите "Ние така работим". Служители на "Вътрешна сигурност" под прикритие и прокурори са изчакали да вземе подкупа от 2000 лева, като са наблюдавали целия сюжет, който по наша информация е документиран и със специални разузнавателни средства. След което висшият полицай Янко е арестуван в близка пресечка и доведен пред сградата на главната дирекция.

"Това е един пример на добро взаимодействие с прокуратурата. Дирекция "Вътрешна сигурност", която е пряко подчинена на министъра работеше по този въпрос вече няколко седмици, активно. През цялото време бях в течение, съдействал съм. Потърсихме и получихме съдействие от страна на прокуратурата. Подготвиха се необходимите действия, включително се белязаха пари. Всички други необходими оперативни действия и днес тези усилия, продължили няколко седмици се увенчаха с резултат и служителят е задържан", каза в предаването "Още от деня" Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Демерджиев допълни, че този корупционен сюжет няма връзка с трагичния инцидент на границата, при който беше убит граничният полицай Петър Бъчваров.

Ексклузивно пред БНТ: Задържаните за убийството на българския полицай са с психични заболявания и крайно бедни

На висшия полицейски служител Янко С. предстои да му бъдат повдигнати обвинения, като най-вероятно те ще бъдат две - едно за искане и едно за получаване на подкуп. Очаква се той да бъде задържан за срок от 72 часа, а прокуратурата да прецени дали да поиска и постоянното му задържане.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици са изпочупили автобус в Пловдив
Ученици са изпочупили автобус в Пловдив
Националният протест на КНСБ и КТ "Подкрепа" блокира София за часове
Националният протест на КНСБ и КТ "Подкрепа" блокира София за часове