НОВИНИ

Украйна си върна контрола над Херсон

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:00, 11.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Украинската армия си върна контрола над Херсон. Москва съобщи за пълно изтегляне на своите сили от десния бряг на река Днепър и украинците влязоха в града.

Днес следобед се появиха кадри от Площада на свободата в единствения областен център, който беше превзет през войната.

Ликуващи жители на Херсон посрещнаха освободителите си с викове "Слава на Украйна!". Има подозрения, че в града са останали руски военни, облечени в цивилни дрехи.

Към тях беше отправен призив да се предадат. Жителите на Херсон и областта са призовани да не бързат да се връщат у дома, тъй като обстрелите продължават

В изоставените от руските войници домове може да са заложени мини и няма гаранции, че ще може да възстановят отоплението и комуникациите.

Москва съобщи, че над 30 000 руски военни, заедно с цялото въоръжение и военна техника, са изнесени на левия бряг на река Днепър.

Сателитни снимки потвърждават данните за взривени при отстъплението мостове. Антоновският мост, който беше обстрелван от украинската армия, вече е напълно изваден от строя.

Украинският президент похвали смелостта на жителите на Херсон, които от средата на март живяха под руска окупация.

Срути се Антоновският мост, свързващ Херсон с източната страна на Днепър

"Днес е исторически ден. Връщаме си юга на нашата Украйна, връщаме си Херсон. Днес наши защитници са на подстъпите към града. Но специални части вече се намират в града. Херсонци чакаха. Никога не се отказаха от Украйна. Надеждата за Украйна винаги се оправдава и Украйна винаги си връща своето. И дори преди пълното изчистване на града от вражеското присъствие, самите херсонци вече махат от улиците и сградите руската символика и всички следи от престоя на окупаторите. Така беше и в другите градове, освободени от нашите защитници. Така ще бъде и в градовете, които още очакват нашето завръщане. Украйна ще дойде при всички свои хора", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победи за Левски и Пирин Разлог във волейболния елит
Победи за Левски и Пирин Разлог във волейболния елит
Мъж от пловдивско село отваря македонски клуб в двора си
Мъж от пловдивско село отваря македонски клуб в двора си