НОВИНИ

Какво показа следственият експеримент за убийството на полицая на границата?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:48, 15.11.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Граничният полицай Петър Бъчваров е бил застрелян с фронтален изстрел, а проектилите са сачми от патрон за ловна пушка. Това е установил следственият експеримент, проведен на 13 ноември на мястото на убийството. Установено е още, че е стреляно от другата страна на оградата, където е територията на Република Турция. По време на експеримента криминалистите са ползвали 3D скенер и лазерно устройство.

Граничният полицай е убит с директен изстрел през загражденията, показа следственият експеримент

По време на следствения експеримент е възпроизведена максимално точно ситуацията от 7 ноември вечерта, когато до оградата на границата в района на Голям Дервент е застрелян граничният полицай Петър Бъчваров.

"Когато е минавал автомобилът на гранична полиция, те подминават отвора, но граничният полицай забелязва, че има направен отвор, връща се назад с автомобила, слиза от автомобила, доближава се до направения отвор в оградата и тогава е произведен изстрелът към него, довел до смъртта на граничния полицай е произведен директно срещу него по безспорен начин с гладкоцевно оръжие през загражденията именно тази ограда, която разделя граничната зона от турска страна", каза Даниел Цонков, началник на отдел "Криминалистика" в Националната следствена служба.

В този момент Петър Бъчваров е бил непосредствено до направения в оградата отвор и го е осветявал с фенерчето си.

"Като след този изстрел са произведени още няколко изстрела по направление на автомобила на "Гранична полиция" и стрелците са се изтеглили навътре, към територията на Република Турция", каза Даниел Цонков.

Към този момент не е ясно колко точно е било разстоянието между Петър Бъчваров и неговия убиец. Разследващите обаче предполагат, че между цевта на оръжието и граничния полицай е имало не повече от 10 метра.

"Тъй като проектилите, които са били на боеприпаса на гладкоцевното оръжие са преминали през телената ограда, пораженията върху пострадалия граничен полицай са от не цели проектили, а фрагменти от тези проектили. Тъй като те са се раздробили на по-малки отсколки", каза Даниел Цонков.

Раздробяването на проектилити е пречка да се каже колко точно изстрели са произведени, но е ясно, че фаталният за Петър Бъчваров е бил първият.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кръстаич: Мачът с Кипър не е точно приятелски, искам сърцата игра за България
Кръстаич: Мачът с Кипър не е точно приятелски, искам сърцата игра за България
Оже-Алиасим нанесе втора загуба на Надал в Торино и сложи край на надеждите му за първото място в ранглистата
Оже-Алиасим нанесе втора загуба на Надал в Торино и сложи край на надеждите му за първото място в ранглистата