НОВИНИ

Как работят медиите в Украйна? Пред БНТ говори главният редактор на телевизия "Громадсдке"

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
17:00, 15.11.2022
Чете се за: 10:17 мин.
По света
Слушай новината

Отнети са били военните акредитации на журналисти от шест украински и чуждестранни медии заради нарушаване на забраната да влизат и предават от Херсон без разрешение. Това съобщават сайтът "Медуза" и други медии, като се позовават на Генералния щаб на украинската армия.

Сред санкционираните медии CNN и Sky News, които са се включили с репортажи на живо от освободения град, а вероятно и украинските информационни портали "Суспилне" и "Громадске". Специалният режим за акредитация и работа в зоните на военните действия в Украйна беше въведен със заповед на главнокомандващия на армията три дни след руското нахлуване.

В разговор с Николай Кръстев за БНТ главният редактор на телевизия "Громадсдке" Евгения Моторевска разказа за рисковете и трудностите в работата на журналистите по време на война.

БНТ: Евгения, кажете, моля Ви, как работят украинските медии през войната?

- Също, както работеха и преди войната, само че в пъти повече, тъй като интензивността на работата е огромна, защото не можем да си позволим по-разширен състав, работим в рамките на бюджета, с който разполагаме. Първите 3 - 4 месеца работехме фактически без почивни дни, без отпуски. След това, като разбрахме, че войната ще продължи дълго, се постарахме да влезем в режим, при който хората ще могат да почиват, да се възстановяват, но, разбира се, всички сили на украинските медии сега са хвърлени към отразяване на войната и руската агресия и затова вероятно 80 - 90% от нашето съдържание е за войната. Именно в "Громадске" много пишем за военните престъпления на руските военни в Украйна.

БНТ: Как войната промени работата на "Громадске"?

- Наложи се всички наши репортери да станат военни кореспонденти, тъй като днес това е наша основна тема. Всеки няколко месеца се случват позитивни за нас събития, нашите въоръжени сили освобождават нови територии и, разбира се, всички ние - аз и моите колеги, пътуваме. Ние работим и в зоната на бойните действия, и в освободените територии, и затова всички ние трябваше да овладеем тези нови умения. Всички ние буквално за няколко седмици се наложи да станем военни кореспонденти.

БНТ: Помагат ли на украинските медии централизираните известия, които пристигат от Генералния щаб и изобщо от фронта?

- Разбира се. Понякога това е основният източник на информация, защото, когато става дума именно за бойни действия, съществува голям риск да се даде неправдива информация, а при нас в редакцията има правило да не даваме съобщения за освобождаване на територия или пък за завземане на такава с позоваване на какви да е източници. Такива съобщения се публикуват само след потвърждение от Генералния щаб или от конкретни говорители на въоръжените сили.

БНТ: Някои украински телевизионни канали обединиха излъчването на новините. Това някаква нова тенденция ли е, що се касае до осведомяването за войната?

- В Украйна днес отношението към единния маратон не е еднозначно. От една страна в първите дни, дори в първите месеци на войната това беше съвсем оправдано, тъй като излъчвахме новини 24 четири часа в денонощието. Хората не можеха и не искаха да гледат нищо друго освен новините и освен събитията, които ставаха тогава в Киев и около Киев, и в другите региони, но днес, разбира се, ние се опасяваме, че маратонът може да се превърне в своеобразен инструмент на цензурата. В украинското общество, сред украинските журналисти сега се повдига такава дискусия, засега в рамките на разумното. Ние разбираме, че когато свършат бойните действия, този формат трябва да се прекрати. В Украйна има тази особеност, тъй като при нас винаги е имало свобода на словото, за разлика от Русия и Беларус - политическата сфера у нас изобилстваше от много сфери на влияние - всеки украински олигарх имаше свой канал. Тъкмо заради това, че имаше твърде много най-различни интереси, съществуваше известен баланс. Нямаше го това, всички да поддържат действащия президент, винаги е имало канали, които подкрепяха опозицията. Но това може би не винаги е било така, ако говорим за големите медии, ако говорим за обективната журналистика, такъв баланс позволява на аудиторията да вижда по-общата картина, и това винаги е било важно за украинското общество - да има телевизионни канали, които могат различно да осветляват събитията. Сега, разбира се, това го няма, има единен маратон и няколко мощни независими редакции.

БНТ: Къде е днес границата между украинските медии? Между онези, които обслужваха олигарсите, и онези, които бяха против? Как го виждате Вие това?

- Знаете ли, струва ми се, че след 24 февруари тази граница донякъде е заличена, защото целта на всички ни е една да победим в тази война, да преборим руската агресия. В украинското информационно поле сега има малко политика, тя малко по малко се завръща, но днес всички сили са насочени главно към осветляване на бойните действия и военните престъпления. По този въпрос позицията на всички е една и, разбира се, всички украински топ политици и всички украински олигарси заемат абсолютно еднаква позиция. Но е невъзможно да си днес в Украйна и да казваш, че там не всичко е еднозначно, и затова наративът за всички що се касае до войната е един и същ.

БНТ: Днес войната се води не само на полето на реалните военни действия, но и на информационното поле. Как изобщо се справяте с дезинформацията, която се промъква в медиите?

- В Украйна ние много общуваме с нашите западни партньори, с посланици и всички те питат за дезинформация, но всъщност в Украйна през последните три-четири години няма класическа руска пропаганда, защото у нас са блокирани проруските телевизионни канали с решение на правителството. В Украйна днес аз не мога да вляза в нито един руски сайт, когато това ми е необходимо за работата, използвам VPN. В Украйна днес изобщо няма проруски медии, в навечерието на пълно мащабна война от тях са останали много малко. Днес изобщо няма такива абсурдни истории, както през 2014 година, като разпънати момченца, и че украинските военни убиват децата на Донбас, това го няма изобщо. Но руската федерация (и това не е само пропаганда), организира информационни кампании против Украйна. Tе прокарват свои наративи в Телеграм, това е руският месинджър, чийто основател е руснак. Този месинджър е много популярен и в Украйна, и в Русия. Там, през независими в кавички канали, те се стараят да правят това, и това разбира се не са открити проруски наративи, много често те прикриват това с украински контекст, като проукраинска позиция, за да прокарат все пак необходимите за Кремъл съобщения по този начин.

БНТ: Добре, но как въобще Вие възприемате такова количество пропаганда и дезинформация, с които днес е изпълнено информационното пространство?

- Това и досега за мен е като шок, аз във връзка с работата си гледам така наречените руски либерални канали, в които те пишат за това, разказват, правят репортажи от дълбоката руска провинция, където хората вярват, че Украйна е имала намерение да напада Русия. Те, което по принцип си е пълен абсурд, вярват в някакви условни нацисти и биолаборатории. Аз не преставам да се чудя на това, и на това, как Русия провежда пропагандата в страната си - това е много страшно.

БНТ: А Вие работите ли с либералните руски медии?

- Не, ние в нашата редакция се придържаме към принципната позиция да не работим с руски медии.

Автор: Николай Кръстев

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 дни в неизвестност: Търсят Сашко и в крайните квартали на София
5 дни в неизвестност: Търсят Сашко и в крайните квартали на София
Цанко Цанков ще атакува в САЩ нов рекорд в маратонското плуване
Цанко Цанков ще атакува в САЩ нов рекорд в маратонското плуване