НОВИНИ

Съдът даде ход на делото на Кирил Петков срещу Бойко Борисов

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
14:51, 15.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Съдът даде ход на делото на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради две твърдения на Борисов - че Петков и Василев са взимали комисионни от посредниците за газови доставки. Двамата бивши премиери не се явиха на делото и бяха представлявани от адвокатите си.

В иска на Кирил Петков е записано, че са му причинени неимуществени вреди, довели до накърняване на достойнството и репутацията му заради клеветнически твърдения на Борисов. Съдебният състав конституира лидера на ПП като граждански ищец.

В предварителните си изявления Кирил Петков обяви, че гражданският му иск е за половин милион лева, но от адвокатът му в съдебната зала стана ясно, че искът е частичен - за 10 000 лева, с възможност, ако бъде удовлетворен, да се претендира цялата сума до 500 000 лева.

"Съдът го прие за съвместно разглеждане в наказателнто производство. Но пак повтарям - това е частичен иск в размер на 10 000 лева от цялата сума за 500 000 лева", обясни Стоян Мадин - адвокат на Кирил Петков.

БНТ: Тази цялата сума за 500 000 лева заведена ли е като иск?

Стоян Мадин: Гражданският процеусален кодекс позволява на пострадалите да предяват или пред гражданския, или пред наказателния съд частичен иск, като не са длъжни да завеждат целия такъв.

Съдът е този, който ще определи размера на наказанието обясни още двокат Мадин .

Съдебният състав определи, че няма формални недостатъци в гражданската претенция на Петков и обяви иска за допустим. Делото беше отложено за 9 януари до представяне на необходимите доказателства. Тогава от страна на ищеца ще бъдат доведени и трима свидетели, стана ясно в залата.

Пред медиите по-рано защитникът на Бойко Борисов , адвокат Менко Менков определи делото като пореден политическа атака.

"Считам че настоащото производство, настоящият частен процес който г-н Кирил Петков провежда е продължение на невъзможността политически да бъде репресиран Бойко Борисов именно благодарение на действията на прокуратурата и на българсикя съд, които обявиха действията за задържане на Борисов и Арнаудова за нъпълно незаконосъобразни. И това производсство е пореден опит да бъде затворена устата на Бойко Борисов като политически опонент. Не вярвам българският съд да позволи това нещо", заяви Менко Менков - адвокат на Бойко Борисов.

Менков нарече пиар ход изтеклата от самия Петков информация, че искът е за 500 000 лева. Обясни, че платената в момента от Петков държавна такса е 12 лева, а ако внесеният иск бе за половин милион би трябвало да бъде 20 000 лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заведения във Великобритания намаляват работното си време заради високите сметки за ток
Заведения във Великобритания намаляват работното си време заради високите сметки за ток
Турски медии: Мъжът, представял се за съпруг на атентаторката, е планирал да избяга в България
Турски медии: Мъжът, представял се за съпруг на атентаторката, е планирал да избяга в България