НОВИНИ

Журналист в "Haber Global" за атентата в Истанбул: Подобни атаки могат да се случат навсякъде по света

Айше Сали
от Айше Сали
13:15, 15.11.2022
Чете се за: 04:05 мин.
По света

Арестуваните след атентата в Истанбул са вече 50, 37 от задържаните са чужденци. Властите в Турция продължават да издирват още замесени в атентата, включително и мъжът, който се е представял за съпруг на атентаторката.

Бул. "Истиклял", където стана атентатът, е сърцето на Истанбул и тук денонощно има телевизионни екипи. Минути след експлозията на място е и екип на телевизионния канал "Haber Global". Журналистът от медията Мехмет Алтунч даде специално интервю за БНТ за това какво е видял на мястото на трагедията и кой стои зад атентата.

БНТ: Когато пристигнахте тук за първи път, какво изпитахте?

Мехмет Алтунч: Имам дългогодишен опит като репортер и редактор. Много пъти съм се сблъсквал с такива случаи. Не само в Турция, но и на много места по света. И по-специално в Близкия изток, Сирия, Ирак, Египет. Опитах се да запазя самообладание. Да бъда хладнокръвен, защото е нещо, което съм виждал. Но, разбира се, колкото и да се опитваш да се държиш професионално, фактът, че в нашата страна има взрив, наши съграждани губят живота си, ни кара да тъгуваме. И не е възможно да бъде по друг начин. Говорим за малки деца, които са загубили живота си - майка и нейното дете, баща и неговото дете, съпрузи са били тук, за да прекарат хубави моменти, но, за съжаление, загубиха живота си".

БНТ: Казвате, че имате дълг опит като журналист. Според Вас каква е причината в Турция отново да има атентат след 6 години, през които това не беше случвало?

Мехмет Алтунч: През последните 6 години в Турция нямаше атентати. Органите на реда и силите за сигурност имат значителен принос за това. Все пак говорим за терор и подобни атаки се случват и могат да се случат навсякъде по света. Нито една страна не успя да се справи напълно с това.

БНТ: Убеден ли сте, че ПКК стои зад това, защото има експерти по тероризъм, които казват, че това не е техният почерк?

Мехмет Алтунч: В България ли казват това?

БНТ: Да.

Мехмет Алтунч: Вижте, в България може и да коментират това, но тук властите казаха, че ПКК стои зад атентата. Жената атентатор беше заловена. В крайна сметка аз съм журналист и новините, които съобщавам, са въз основа на официалните изявления. Когато министърът на вътрешните работи излезе с изявление, за мен това е достоверната информация. Да не забравяме, че жената атентатор е направила и самопризнания.

БНТ: Какви мерки очаквате да бъдат взети оттук нататък в Турция? Ще виждаме ли повече полиция по улиците? Как ще продължи животът?

Мехмет Алтунч: Както виждате, животът продължава по същия начин като преди. Преди два дни имаше атентат, днес бул. "Истиклял" отново е отворен и по него вървят хиляди хора. Това е сърцето на Истанбул. Винаги е имало осезаемо присъствие на силите за сигурност. Така е и днес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медиите в Австралия: Джокович ще играе на Australian Open
Медиите в Австралия: Джокович ще играе на Australian Open
Шестима българи в атака на медалите на Световното по бокс за младежи и девойки в Ла Нусия
Шестима българи в атака на медалите на Световното по бокс за младежи и девойки в Ла Нусия