НОВИНИ

Монтираха 4-метров кръст до търговищкото село Буховци

bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 15.11.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Близо до магистралата от София за Варна вече се издига железен кръст, благодарение на хората от търговищкото село Буховци. Идеята е на кмета, а щедър дарител я подкрепил финансово.

Кръстът е висок четири метра и половина и е широк два метра и половина. Монтиран е върху здрава скала на самият връх в местността „Фисека“ край село Буховци. По тъмно се вижда от далеч, защото има собствено осветление, което се захранва от соларни панели. Докарали го до тук с високо проходима техника и голям ентусиазъм.

Мариан Цанков, кмет на с. Буховци: "Най-вече го правим и за селото, защото това е една дестинация, която е любима на нашите съселяни, която се посещава постоянно, защото изгледът е прекрасен, и мястото е много хубаво. Това дано да сплоти околните села и доста хора – повече вярващи да идват да го посетят, ние, когато го поставихме този кръст, буквално ми потекоха сълзите, както и на някои хора, които бяха инициаторите".

Този символ е един дългоочакван подарък за хората от района, независимо от тяхната вяра и етнос.

Димо Станимиров, бизнесмен: "И това са българи, турци и роми, което означава, че народът е обединен и ние тук в низините винаги можем да постигнем нещо, когато се чувстваме обединени и ни води вярата и надеждата. Нека този кръст да пръска светлина и даде вяра и надежда на хората от региона, за едно по-добро бъдеще".

Добрин Добрев, с. Алваново: "Имахме необходимост, кръстът е нещо, което символизира нашата вяра, ето, той вече е осветен и се надяваме това място да стане една добра туристическа дестинация".

Христалина Халачева, секретар на община Търговище: "И за в бъдеще община Търговище ще подкрепя всякакви подобни идеи, които биха могли да се реализират във времето, на различно място, стига да има идеи, които да можем да реализираме заедно".

Това е първият християнски символ в областта, който е на такова място, че при хубаво време се вижда от няколко села.

Репортер-оператор: Герасим Герасимов

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Пловдив дава 390 000 лева за ремонти на Гребната база
Община Пловдив дава 390 000 лева за ремонти на Гребната база
Гимнастичките ни на индивидуално се събраха на лагер на Белмекен
Гимнастичките ни на индивидуално се събраха на лагер на Белмекен