НОВИНИ

Тържествена Василиева Света литургия беше отслужена в катедралния храм "Св. Александър Невски"

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:00, 01.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Молитва за мир отправи днес българският патриарх Неофит в обръщението си за началото на Новата 2023 година. Той отбеляза трагедията на братоубийствената война в Украйна и разделенията, които тя донесе и в нашето общество. Тази сутрин в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" беше отслужен молебен за Новата година и тържествена литургия за празника на Свети Василий Велики.

Няколко големи празника чества в първия ден на Новата година светата ни православна църква. Обрезание Господне - денят, в който на осмия ден от раждането си Иисус Христос получил името си. Тачи и паметта на свети Василий Велики и отбелязва началото на новолетието.

Тържествена Василиева света литургия отслужи в катедралния храм Западно и Средноевропейският митрополит Антоний, а след това и молебен за здраве и благоденствие. Митрополитът прочете и обръщението на Патриарх Неофит за Новата година. В него се казва, че през изминалата година животът ни е бил белязан от трагедията на братоубийствена война. Конфликт, който ще има последици в продължение на десетилетия.

Патриарх Неофит: С благодарност към Бога и нова надежда прекрачваме прага на още една година

Западно и Средноевропейски митрополит Антоний: "Това злочестие имаше своето въздействие и върху нас и нашия живот, предизвиквайки и в нашето общество и държава разделения и противопоставяния, които помрачиха църковния и обществения ни живот".

Заради всичко това патриархът отправя молитви да бъдат вразумени всички, да се смекчи всяко ожесточено сърце и да има мир и благодат.

Западно и Средноевропейски митрополит Антоний: "Нека Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички вас! Честито Новолетие! Неофит, патриарх Български".

- Пожелавам преди всичко здраве, спокойствие и това, което всички искаме - мир.

- Най-вече мир и спокойствие на всички и здраве, както обикновено.

- На всички българи само здраве, любов, светлина в сърцата, в живота, духовно просвещение и пробуждане.

На Васильовден целият християнски свят отбелязва паметта на стожера на църквата, писателя и богослова, един от тримата отци - светители на църквата Василий Велики.

- Брат ми е Васил. И на него му пожелавам да е жив и здрав. Както и племенника ми е Васил, който носи неговото име. Също да е жив и здрав.

На Васильовден празнуват над 120 хиляди българи, носещи имената Васил, Василка или техните производни. Което го прави един от най-тачените у нас празници.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влизат в сила нови цени на винетките
Влизат в сила нови цени на винетките
Румен Радев ще присъства на Новогодишния концерт на Виенската филхармония
Румен Радев ще присъства на Новогодишния концерт на Виенската филхармония