НОВИНИ

Как България посрещна 2023 година (СНИМКИ/ВИДЕО)

bnt avatar logo
от БНТ
11:55, 01.01.2023 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

2023-та настъпи с надежда и с пожелания за добра и мирна година във всички български домове, по градските площади, навсякъде, където хора се събраха, за да я посрещнат заедно.

Емоциите и атмосферата на празника в цялата страна - вижте в репортажа на Иво Никодимов и кореспондентите ни в страната...

София

Десетки хиляди посрещнаха Новата година най-вече с пожелания за здраве под открито небе из площадите на градовете в страната. В София много хора избягаха от шума на фойерверките, за да се наслаждават на гледката над столицата от Копитото. Други пък се хванаха на хорото в центъра на града, където след 2-годишна пауза се завърна Новогодишният концерт на площад "Княз Александър Първи".

Пловдив

В Пловдив 2023 година беше посрещната без официална заря на площада пред Общината. За втора поредна година градската заря беше отменена, за да не стресира бебета, домашни любимци и бездомни животни.

Очаквано локалните фойерверки в центъра и кварталите се съревноваваха по пищност и шумност. На прага между двете години пловдивчани си пожелаха по-мирни и сплотени времена.

Варна

Варненци посрещнаха новата 2023 с много настроение на препълнения площад "Независимост". Огромната жива елха, топлото време и музиката на Любо Киров и Графа, Михаела Филева и Михаела Маринова, Дара Екимова, създадоха истински празник.

Зарята и тази година беше сред най-впечатляващите у нас, а след като отброиха последните секунди до началото на новата година, всички се хванаха на хорото, поведено от танцьорите на ансамбъл "Варна".

Здраве, мир и благополучие си пожелаха варненци с надеждата за една хубава и щастлива година.

Бургас

Близо 12 000 души отброиха последните минути от 2022 г. на площада в Бургас. За хората бяха осигурени 300 литра безплатно вино и 2000 парчета баница с късмети.

Бургазлии и гостите на града пяха и танцуваха заедно с диско легендата Прешъс Уилсън, която изпълни два пъти хита си от 80-те „One way ticket".

След полунощ певицата, заедно с кмета на Бургас, повече новогодишното хоро на площада в центъра на морския град.

Снимка: БГНЕС

Благоевград

Благоевград посрещна новата 2023 година с празничен концерт под открито небе. Песни от фолклора събраха стотици хора на площад "Георги Измирлиев".

В първите минути на новата година всички се хванаха на хоро. Малко след полунощ небето над областния град беше озарено от фойерверки.

Благоевградчани си пожелаха годината да бъде успешна и да донесе здраве на тях и на близките им.

Русе

И в тази новогодишна нощ традицията в Русе беше спазена и в полунощ на площад "Свобода", след пищната заря, на фона на Одата на радостта, прозвуча Дунавското хоро.

От Общината увериха, че авторските права за композицията на Дико Илиев са договорени. В празничната нощ до 2 часа беше осигурен безплатен тролейбусен транспорт.

Празничният концерт започна в 22 часа, като първи на сцената излязоха музикантите от русенската група "Сода Акустик". Час по-късно щафетата беше предадена на Поли Генова.

Тази година от общината бяха подготвили и изненади за публиката - състезание по двойки, различни възрасти показаха на сцената своите танцови умения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама мъже са пострадали от фойерверки в новогодишната нощ
Двама мъже са пострадали от фойерверки в новогодишната нощ
Световният шампион Лионел Меси с новогодишно послание
Световният шампион Лионел Меси с новогодишно послание