НОВИНИ

Събитията на 2022 г.: Бежанците от Украйна, които намериха втори дом в България

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
13:00, 01.01.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Пристигнах в България с дъщеря - ученичка. И с корем. В осмия месец.

Ражда сина си България в Деня на независимостта на Украйна. Веднага започва да гради нов живот.

"Знаех, че рано или късно тези програми в държавните бази ще свършат. И трябваше да се изнеса на квартира. Исках да работя като маникюристка, както в Украйна. Бих казала на хората, които стоят в базите и чакат войната да свърши - ставайте, търсете своето място в живота. Щом аз мога - всички могат. Планове нямам и не мога да имам все още. Имам само ангажименти. Да се грижа за сина си, да водя дъщеря си на училище, а аз да работя, за да изкарвам някакви пари. Ден за ден. И когато ужасът свърши, ще се върна у дома", споделя Наталия.

Мечтата ѝ звучи така. Синът ѝ скоро да види родината си. И баща си. Цената на войната я плащат те. Хората, от които не зависи нищо. И украинци, и руснаци.

"Нямаше как да остана в държава, която е започнала тази ужасна кървава война. Участвах във всички протести срещу Путин. И полиция е идвала вкъщи, за да ми обяснява, че човек трябва да стои тихо и да не ходи по протести. Тръгнахме си. С два куфара без дрехи. Пълни само с лекарства, заради заболяването на дъщеря ми. Скочихме в нищото, в пропастта", казва Ирина Дмитриева.

"От Русия ми останаха единствено куки за плетене. Взех ги, за да има нещо, което да ми е познато, да ми носи спокойствие", казва Марфа Степанова.

Търсят убежище в България. Държавната агенция за бежанците им отказва статут на бежанци. С аргумента, че за тях няма опасност в Русия.

"Знам, сигурна съм, че ако се върнем, ние ще бъдем в опасност", каза Ирина Дмитриева.

"Тази бомба раздели мен и жена ми. Тя не успя да се прибере вкъщи от командировка. Ние тръгнахме за България, а тя още е в Украйна. С големия ни син", заяви Венцислав.

Сега три деца виждат майка си само по телефона. 10-и месец са в базата в Банкя. Планове за следващ ход нямат.

"Не мога да започна работа все още. Предлагат ми, но така няма да мога да се грижа за тях. Ако започна работа, след месец трябва да се изнесем от базата. Бих казал, че в тази база е по-хубаво даже от вкъщи. А хората са прекрасни, помагат с всичко. Тихо е, спокойно е, навън има красив зелен двор...", каза Венцислав.

Не знаят какво ще правят. Чакат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Овечкин направи поредна крачка към рекорда на Грецки с хеттрик срещу Монреал
Овечкин направи поредна крачка към рекорда на Грецки с хеттрик срещу Монреал
Кукерският фестивал "Старчевата" завладя Разлог (СНИМКИ)
Кукерският фестивал "Старчевата" завладя Разлог (СНИМКИ)