НОВИНИ

Започна поклонението пред Краля на футбола Пеле (СНИМКИ/ВИДЕО)

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:46, 02.01.2023
20001
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Поклонението пред тленните останки на легендарния бразилски футболист Пеле започна на стадион "Вила Белмиро" в Сантос. Множество фенове чакаха с часове, преди да отворят вратите на клубния стадион на Сантос - отборът, в който Краля на футбола прекарва голяма част от кариерата си.

Почина Кралят на футбола Пеле

Сред официалните гости е президентът на ФИФА Джани Инфантино. През следващите 24 часа феновете на иконата на бразилския футбол ще могат да си вземат последно сбогом с него, а в 10.00 часа сутринта местно време във вторник ковчегът ще бъде пренесен във вертикалния гробищен парк "Некрополе Екуменика", където Пеле ще бъде погребан пред тесен кръг близки. Пеле лично е закупил парцел в гробището преди близо 20 години, като е избрал място на деветия етаж, тъй като баща му Дондиньо е играл с номер 9.

"Градът скърби. Всички са тъжни, защото Пеле бе част от нашия живот. Сякаш загубихме член на семейството", разказва 87-годишният журналист Валтер Диас, който е бил близък с Пеле. "Мисля, че ще има много хора на поклонението. Градът се подготвя, хората тук обичат Пеле, както и феновете на Сантос, защото той изведе името на клуба по целия свят", допълва Диас.

Светът отдава почит към великия Пеле

Едсон Арантес до Нашименто - Пеле е роден на 23 октомври 1940 година. Той стартира професионалната си кариера на 15-годишна възраст със Сантос и дебютира за националния отбор на Бразилия година по-късно. Участва на четири световни първенства, печелейки три от тях - през 1958, 1962 и 1970 г., и поделя върха в реализаторската листа със 77 гола в 92 срещи. С екипа на Сантос той има 643 гола в 659 мача, извеждайки клуба до трофеите в Копа Либертадорес и Интерконтиненталната купа, през 1962 и 1963 г. Той има 10 титли на Паулиста и печели бразилската Серия А шест пъти.

Снимки: БГНЕС

През 1975 година той се връща след оттеглянето си, за да подпише с Ню Йорк Космос, където печели Супер Боул през 1977 г. Прекратява кариерата си в същата година в демонстративен мач между Космос и Сантос на "Джайънтс Стейдиъм".

Тридневен траур в Бразилия заради смъртта на Пеле

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиде си дългогодишната колежка от БНТ Венка Ризова
Отиде си дългогодишната колежка от БНТ Венка Ризова
Григор Димитров ще участва на демонстративен турнир преди Australian Open
Григор Димитров ще участва на демонстративен турнир преди Australian Open