НОВИНИ

Почина Кралят на футбола Пеле (СНИМКИ/ВИДЕО)

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:11, 29.12.2022 (обновена)
5593
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

На 82 години почина бразилската футболна легенда Пеле. За смъртта му съобщи неговата дъщеря. Кралят на футбола беше приет в болница в Сао Пауло в края на ноември. В последните си дни Пеле беше на палиативно лечение, тъй като организмът му престана да реагира на химиотерапията. Той е единственият до момента футболист печелил три пъти световната титла.

Вълшебникът с футболната топка страдаше от рак на дебелото черво. В последните месеци той постъпваше и излизаше от болницата след като лекарите откриха тумора му. Отиде си един от най-известните спортисти в съвременната история, признат за най-добрия футболист на 20-и век.

Истинското му име е Едсон Арантис ду Насименту. Роден е през 1940 г. в малък бразилски град, научава най-великата игра от баща си. Прозвището Пеле се появява след като децата в квартала го сравняват с известен футболист, чието име е Биле и с времето звученето се променя. Първият му клуб е Сантос, влиза в него на 15 г. като нападател. С отбора печели над 20 трофея.

Играе еднакво добре и с двата си крака, талантът му скоро е забелязан от ръководството на националния отбор с който печели три пъти световната титла - през 1958, 1962 и 1970 г. Голмайстор е на страната си за всички времена. Оттегля се през 1974 г., но приема оферта да играе в Съединените щати. Прощалният му мач е през 1977 г.

Отличава се и с харизма, и страни от алкохола и наркотиците. За него Анди Уорхол казва, че е изключение от правилото му за 15-те минути слава. Той ще има 15 века, твърди артистът. Пеле печели милиони почитатели през цялата си кариера. Вкарал е 1281 гола. През 2013 г. ФИФА му връчва почетна "Златна топка".

Снимки: Архив/БГНЕС

Инициатор е на закон против корупцията в бразилския футбол и дори става министър на спорта на Бразилия. Женен е три пъти с два развода, баща е на шест деца. Заради влошеното си здраве в последните години намали обществените си прояви, но остана активен в социалните мрежи.

Поклон пред паметта му!

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Занаятчии от Варна протестираха заради забраната да провеждат арт фестивали
Занаятчии от Варна протестираха заради забраната да провеждат арт фестивали
Художник реставрира училищни стенописи, които е рисувал преди 40 години
Художник реставрира училищни стенописи, които е рисувал преди 40 години