НОВИНИ

Кулинарни войни: Ресторант в Киев премахна от менюто си руски специалитети

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:51, 29.12.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Киевски ресторант премахна руската салата и други класически руски специалитети от новогодишното си меню. Десет месеца след руската инвазия в Украйна, собственичката Татяна Митрофанова е категорична, че те нямат място на масата.

Две ястия с руски произход от години са неизменна част от новогодишните предложения на ресторант "За два заека" в историческия център на Киев. Но не и тази година. Те са салатата "Шуба", която се приготвя с херинга и цвекло, и картофената "Оливие", позната още като "руска салата". Заради войната те са нежелани в гостилницата на Татяна Митрофанова.

"Това ще е първата година без салатите "Оливие" и "Шуба". Ако някой от гостите поиска, ще ги приготвим, но искаме да заложим на типични за Киев ястия", заяви Татяна Митрофанова, собственик на ресторант в Киев.

Главните готвачи на много украински ресторанти вече са намерили вкусни заместители като например пълнен костур, хумус от цвекло или типичния за Одеса "Форшмак"- запечена смес от скумрия, картофи, кисела сметана, лукчета и чушки.

"Новогодишното ни меню ще включва традиционна украинска кухня от 50-те и 60-те години и дори по-рано", коментира Наталия Хоменко, главен готвач.

Кулинарните спорове между Киев и Москва съществуват далеч преди руската инвазия през февруари. "Войната за борша" обаче беше спечелена от Украйна. През юли ЮНЕСКО включи в своя списък на застрашеното нематериално културно наследство супата, приготвяна основно от цвекло и картофи с аргумента, че войната в Украйна е застрашила културата на приготвянето ѝ.

Промените в новогодишното меню на ресторанта с име на съветска кинокомедия от 60-те не са единственият принос към военните усилия. Още след първите бомби Татяна Митрофанова започнала да дава храна на хората в нужда, но също и на войници на фронта, включително за бранителите на град Гостомел - там имаше жестока битка за стратегическо летище от района на Киев, но в крайна сметка силите на Кремъл бяха изтласкани. Тя не се притеснява от комендантския час, който ще е в сила и в новогодишната нощ.

"Винаги сме имали забавна програма до 3.00 ч., но този път ще е до 5.00 сутринта", каза Татяна Митрофанова, собственик на ресторант в Киев.

Според собственичката на киевския ресторант новогодишният концерт е възможност за ново начало в психологически план.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски завърши 21-ви в първия старт от "Четирите шанци"
Владимир Зографски завърши 21-ви в първия старт от "Четирите шанци"
Още една победа за БУБА Баскетбол на Коледния турнир в Солун
Още една победа за БУБА Баскетбол на Коледния турнир в Солун