НОВИНИ

Русенският съд спря екстрадиция в Беларус на украинец, издирван от Интерпол

bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 29.12.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжният съд в Русе отказа екстрадицията на украинеца Дмитрий Трофимчук в Беларус. 38-годишният мъж е задържан 19 ноември на граничния пункт "Дунав мост", след като митничарите са установили, че той се издирва с червена бюлетина от Интерпол.

Според беларуските служби в периода 2011 - 2012 г. Трофимчук е участвал в организирана престъпна група, която незаконно е придобила лични и банкови дaнни на граждани на 84 държави. Информация е била използвана за извършване на 160 000 транзакции в онлайн търговски сайтове, при което са били извършени разплащания за 7 716 411,70 щатски долара, сочи още обвинението.

Наред с това oт страна на властите в Беларус се твърди, че са били направени общо 600 000 опита зa различни транзакции при пазаруване в oнлaйн магазини на обща стойност 26 000 000 щадски долара. Тези опити не са довели дo причиняване на вреди и източване на суми от сметките на съответните картодържатели, тъй като търговските банки ca успели дa блокират наредените преводи.

Междувременно в няколко града в България се проведоха протести в защита на 38-годишния мъж. Според протестиращите украинецът е бежанец и набира хуманитарна помощ за родината си, а обвинението срещу него е скалъпено.

Съпругата на Трофимчук Виктория, която бе в съда с трите им деца, не изключи варианта издирването му да е свързано именно с доброволческата им дейност от началото на военните действия в Украйна, тъй като Беларус е съюзник на Русия.

Самият той сподели пред БНТ, че е научил за обвинението едва при задържането си на "Дунав мост" преди месец. Украинецът заяви, че е работил напълно легално в Беларус преди повече от 10 години. Издирването си от властите там той обясни с контактите, които е имал с опозицията на дългогодишния президент Александър Лукашенко.

Защитата изтъкна данни за честото нарушаване на правата на човека в Беларус, поиска и становище от Българския хелзинкски комитет по темата, и се усъмни, че Дмитрий Трофимчук ще получи справедлив процес след екстрадирането си. Споменато беше още, че има и съдебна практика вече по отказ за екстрадиция именно по подобни причини.

Все още липсва и решение по молбата на украинеца да бъде регистриран със статут на времена закрила.

Решението на магистратите в Русе, с което бе спряно екстрадирането на Трофимчук в Беларус, подлежи на обжалване в Апелативния съд във Велико Търново в 5-дневен срок.

Автор: Андрей Кючуков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трикратният олимпийски шампион Матиас Майер изненадващо обяви край на кариерата си
Трикратният олимпийски шампион Матиас Майер изненадващо обяви край на кариерата си
МВнР: Издирването на Христо Грозев подкопава отношенията ни с Русия
МВнР: Издирването на Христо Грозев подкопава отношенията ни с Русия