НОВИНИ

14% от всички кибератаки в света засягат българи

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:30, 29.12.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Заплахите от кибератаки - фишинг и заразени имейли, са се увеличили с 60% през последната половин година. Това показва докладът на една от компаниите за киберзащита. Това са данните за целия свят.

За България - в рамките само на тази година редица български институции пострадаха от хакерски атаки. Такава блокира работата на "Български пощи" и последваха уволнения. Хакери атакуваха сайтове на институции, включително на Министерския съвет, президентството и други служби и институции.

Прогнозите в световен мащаб показват, че през следващата година щетите при изтичането на данни след хакерски атаки ще стигнат 5 милиона долара.

"За тези пет минути са се появили около 20 000 нови заплахи за нечий компютър, за нечии данни. Зловредни софтуери сега се опитват да вземат паролата на някого и да пробият в неговата база с данни", казва Кандид Уест, експерт по киберзащита.

Очевидно кибератаките не спират през празничните дни, а България става все по-желана цел.

"Забелязваме, че атаките към България са на осмо място по честота. Близо 14% от всички кибератаки в света засягат именно българи", каза Кандид Уест.

В някои от случаите атаката успява да пробие до мястото, в което се съдържат всички снимки, документи, имейли и важна информация, която човек пази на едно място - в т.нар. облачно пространство.

"Може да разполагат с всичките ви онлайн данни. И може да се наложи да си платите, за да си ги получите обратно. Ако паролата ви е слаба, ако отварят линкове от съмнителни имейли, ако вярват на сайтове, които много приличат на сайт на официална институция, но не са и единственото, което правят е да откраднат паролата ви - вие сте в един от капаните. Следва изнудване или пък използване на данните, които са откраднали, за да могат с тях да стигнат до други хора. Едно от класическите последствия включва пари, разбира се. Да използват кредитната ви карта, за да си купят телефон например. Сметката ще е за вас, телефонът ще си е за тях", казва Кандид Уест.

Една от първите спирачки на всичко това е както винаги личната защита - достатъчно добра парола и малко здравословно недоверие към съмнителни сайтове и имейли.

"Когато шофирате си слагате колана, разчитате, че имате добри спирачки. Да, това може и да не ви предпази в 100% от случаите, но знаете, че не бива да неглижирате тази защита", казва Уест.

Само за времето на този репортаж около 8000 нови заплахи са тръгнали към своята нова цел. Сценариите са същите и в опитите за измама няма иновация. Но очевидно все още работят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След дълъг ремонт: Пуснаха за движение улица "Иван Шишман"
След дълъг ремонт: Пуснаха за движение улица "Иван Шишман"
Юрген Клоп: Гакпо има сериозен потенциал, трансферът идва в правилния момент
Юрген Клоп: Гакпо има сериозен потенциал, трансферът идва в правилния момент