НОВИНИ

След дълъг ремонт: Пуснаха за движение улица "Иван Шишман"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:43, 29.12.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Регионални
Слушай новината

След дълъг ремонт централната столична улица "Иван Шишман" вече е отворена. Преди дни беше пуснато и автомобилното движение. Това разочарова някои от жителите на София, които се надяваха култовата улица да стане пешеходна зона. За това настояваха и някои общински съветници. Това така и не стана.

Два дни преди пускането на автомобилите по улица "Иван Шишман" хората все още се надяваха тя да остане пешеходна.

Засега по ремонтираната част на улицата не минават много автомобили, защото сигурно все още не са чули, че движението е пуснато. Голяма част от пешеходците продължават да я възприемат като пешеходна.

Един от големите привърженици на идеята улицата да стане изцяло пешеходна зона е общинският съветник Борис Бонев. Той няколко пъти е внасял доклади с тази идея.

"Но за съжаление мое огромно, както и на всички хора, които искат София да се развива напред, а не да стои на едно място, това нещо на този етап не се реализира, защото столична община се страхува да предприеме подобно действие", каза Бонев.

Основните аргументи "против" на хората, които живеят в района на "Шишман" бяха, че ще се превърне във втора "Витошка" и че няма да има къде да паркират.

Кметът на София обясни, че решението не е окончателно и все още се обмислят варианти, за да са доволни всички. Една от идеята е, ако "Шишман" се затвори за автомобили, само хората от района да получат пропуски за достъп.

"Може да се намери вариант, както има в много градове в Европа, които имат пешеходни зони. Мислим сериозно и ще обсъдим с всички граждани, би било добре, но трябва да се приеме и най-вече да не затрудняваме хората, които живеят там", каза Йорданка Фандъкова.

По все още неремонтираната част от улица "Шишман" трафикът е по-интензивен. Там тротоарите са толкова тесни, че на хората им се налага да слизат на пътното платно, за да се разминат. Статистиката показва, че 85% от преминаващите по улицата са пешеходци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историята на храм в сърцето на Анадола
Историята на храм в сърцето на Анадола
14% от всички кибератаки в света засягат българи
14% от всички кибератаки в света засягат българи