НОВИНИ

Историята на храм в сърцето на Анадола

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:52, 29.12.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Общество
Слушай новината

Църква музей в сърцето на Анадола привлича посетители от всички краища на света. Храмът е построен от Света Елена, а преди години реставриран. Днес църквата е изключително посещаван музей, а красивите стенописи будят интереса на представители на различни религии.

Силе. Цветно село с красива природа, в близост до град Коня в Турция. Пример за толерантност между християни и мюсюлмани. Преди години, когато в селото кипял живот, имало построени седем църкви, седем джамии и седем моста. Един от християнските храмове е построен от Света Елена.

Според легендата, когато Света Елена дошла в Силе, тя видяла, че в района няма големи църкви. Затова наредила да бъде построена тази.

Според историците императрица Елена - майка на византийския император Константин се връщала от Йерусалим, където видяла неописуемо красиви храмове. Спряла в Коня и решила там да построи църква. Присъствала и на церемонията по полагането на основите.

"Строежът на църквата е започнал през 325 година и е приключил за около две години. Отворена е през 327-ма. Тогава в селото са живели гърци. Те обаче напуснали селото през 925 година, а църквата потънала в разруха", разказва историкът Мехмед Дьонмез.

Преди около 10 години правителството възстановява емблематичните сгради на Силе, в това число и храма. Днес той не е действащ, а е музей с красиви икони.

"Иконите не са оригинални, тъй като оригиналните са необратимо изгубени. Те са реставрирани. В реставрацията участват европейски художници, дошли специално тук, за да рисуват икони и фрески. Сега всеки посещава мястото, защото е историческа сграда, една от най-старите", казва Мехмед Дьонмез.

Мястото е притегателно и със своите легенди. Те гласят, че в храма е погребан светец, помагащ на всеки, който искрено се помоли.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Художник реставрира училищни стенописи, които е рисувал преди 40 години
Художник реставрира училищни стенописи, които е рисувал преди 40 години
След дълъг ремонт: Пуснаха за движение улица "Иван Шишман"
След дълъг ремонт: Пуснаха за движение улица "Иван Шишман"