НОВИНИ

Тридневен траур в Бразилия заради смъртта на Пеле

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:12, 30.12.2022
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Слушай новината

Отиде си най-големият във футбола! Легендарният Пеле почина на 82 години. Единственият футболист, който три пъти става световен шампион заслужено е наричан Краля. С рекордните 1281 гола в кариерата си - в продължение на 18 години - Пеле беше душата на футбола и футболът беше душата на Пеле.

Легендарната десетка. Първата и най-голяма звезда на футбола. Краля. Още в ранна детска възраст Пеле показва, че ще заслужи всички тези прозвища. За седем десетилетия Едсон Арантес до Нашименто успява не просто да извърви пътя от бедните квартали на бразилското градче Треш Корашоес до непокорения от никой друг връх - три световни купи, но и да превърне името си в синоним на футбол. А футбола - в най-обичания и популярен спорт по целия свят.

Най-младият играч, вкарал гол на Мондиал - едва 17-годишен Пеле се разписва на Световното през 1958 г., когато с негова помощ Бразилия печели и първата си титла. Несравнимо бърз, еднакво добър и с двата крака, отборен играч с прецизни пасове и разбира се - голмайстор, който вкарва впечатляващите 1281 попадения.

Сред трудните моменти за него е Световното в Англия през 1966 г. Пеле е най-фаулирания играч, мишена на противника във всеки мач. Най-сериозните си травми получава в двубоите срещу Португалия и България. Отборът ни губи от Бразилия с 2:0. На терена е и железният защитник Добромир Жечев:

"Каквото и да кажа ще е малко. Той наистина беше гигант - и в неговите качества и като човек. Незабравими са за мен тези мачове срещу него, защото играх срещу най-големия футболист на света", заяви Добромир Жечев, бивш футболист.

Извън футбола Пеле има роли в киното, посланик е на добра воля на ООН и ЮНЕСКО, носител на орден от британската кралица, считан за една от причините САЩ да спечелят домакинство на Световното през 1994 г. и Бразилия - летните Олимпийски игри през 2016 г.

В Бразилия е обявен тридневен траур. В знак на почит в цветовете на бразилския флаг бяха осветени знакови монументи по света. Знамената пред централата на ФИФА бяха спуснати наполовина.

"Загубихме Пеле, Краля, и сега в нас остава огромна тъга и празнина", заяви Джани Инфантино, президент на ФИФА.

По време на Световното в Катар Пеле, макар вече в болница, изпращаше окуражаващи послания към играчи като Неймар и Мбапе. Днес почитта си към Краля на футбола изказаха и хора извън спортните среди.

"Играта. Кралят. Вечността", написа френският президент Еманюел Макрон.

"Възходът на Пеле от скромно начало до футболна легенда е история за това какво е възможно", коментира президентът на САЩ Джо Байдън.

"Пеле беше един от най-великите играчи на красивата игра. Един от най-разпознаваемите атлети в света, който разбираше, че спортът има силата да обединява хората" - Барак Обама.

"Нямах късмета да го видя как играе, но винаги са ме учили на едно - че това е Краля на футбола" - Рафаел Надал.

Поклонението пред легендарния номер 10 ще започне на 2 януари на стадион ''Вила Белмиро". Ден по-късно след шествие по улиците на родния му Сантос, кралят на футбола ще бъде изпратен в тесен семеен кръг.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха скандалния инфлуенсър Андрю Тейт в Румъния
Задържаха скандалния инфлуенсър Андрю Тейт в Румъния
Каримански: През 2022-ра бяха предвидени много мерки за компенсиране на бизнеса
Каримански: През 2022-ра бяха предвидени много мерки за компенсиране на бизнеса